zondag 29 april 2018

Rode paaltjes


We gaan lopen in De Leyen, een parkachtig bos ten noordwesten van Bilthoven. Voor mij weer een nieuw natuurgebiedje. De uitgezette wandeling is maar 4 km, bijna iets te kort voor de zondagmiddagwandeling. Maar bijzonder geschikt voor een wandeling later nog eens in m’n uppie. 

In mijn kaartenverzameling heb ik wandelkaarten van Gooi & Sticht en de Utrechtse Heuvelrug, maar op beide valt dit gebiedje net erbuiten. Wel staat het beschreven op de site van het Utrechts Landschap, als een rode-paaltjes-route. Ik ben tegenwoordig erg dol op die paaltjesroutes, maar ze lijken in onbruik te raken. Voor het recreatief wandelen zijn de laatste decennia allerlei nieuwe systemen ontwikkeld. Naast de paaltjesroutes,?de lange-afstand-wandelingen, de klompenpaden, de NS-wandelingen heb je nu ook de wandelknooppunten. Het is een bonte verzameling aan bordjes in Gods vrije natuur.

Misschien heeft het te maken met de eigenaren van de verschillende natuurgebieden en waren die paaltjeswandelingen exclusief van Staatsbosbekeer. Je hebt natuurlijk ook Natuurmomumenten met zijn eigen design. En de provinciale natuurgebieden. Dit gebiedje is dus van het Utrechts Landschap. Hier staan naast al die nieuwe wandelroute-systemen de rode paaltjes er ook nog. Maar het is niet erg duidelijk of ze er allemaal nog staan, of maar een restje. 

Al wandelend in het heerlijke frisgroene bos begin ik spontaan de loftrompet af te steken van de oude paaltjesroutes. Hoe duidelijk die waren. hoe ik ermee opgegroeid ben in de Emmerdennen mijner jeugd. Toen vond ik ze trouwens vooral stom. Ik wilde geen paaltjesroutes, zoals mijnvader, geen gebaande paden, ik wilde dwalen. Nu vijftig jaar later wil ik paaltjesroutes. Je had in de Emmerdennen geloof ik drie routes in drie kleuren met een aanduiding van hoe ver of hoe lang. Nooit raakte je in de war. 

Bij de wandelknooppuntenroutes moet je wel eerst de te volgen nummers bepaald hebben. En onthouden. Ik vind het maar niks, mopper ik een beetje. Je lijkt mij wel, lacht Bobby,  jij begint nu ook al met dat vroeger-was-alles-beter. 

Geen opmerkingen: