vrijdag 27 november 2020

Amsterdamse Bos

Ik neem de Bayerische Freundin mee naar het Amsterdamse Bos. Omdat ze zo dol is op het polderlandschap dacht ik eerst de polderwandeling bij Benschop, maar met dit grijze weer is dat toch niets. Dan wil men verharde paden, want anders zakt men zo in de zomp.

Ik vertellen over het Amsterdamse Bos dat dat in de jaren dertig in de crisis door werklozen onder erbarmelijke omstandigheden is gerealiseerd, maar eigenlijk weet ik er niet heel veel van. 

Googelen levert op dat het park is door een vrouw, bijgenaamd ‘De Juffrouw van het Bos’, Haar naam was Jakoba Mulder, haar vriend(inn)en noemden haar Ko, zij was een belangrijke Amsterdamse architecte en stedenbouwkundige. Zij leefde van 1900 tot 1988 en heeft zich haar leven lang ingezet voor de menselijke maat in Amsterdam en de stadsuitbreiding. O! denk ik meteen, die vrouw verdient een biografie! En daar blijkt al jaren iemand mee bezig: ene Linda Vlassenrood. In het Beatrixpark (ook door haar ontworpen) staat een herdenkingsmonument. De Juffrouw van het Bos was haar leven lang ongetrouwd en woonde met haar vriendin Greet de Vries.

Desgevraagd antwoordt Linda Vlassenrood: 'Vanwege corona heeft mijn onderzoek wat vertraging opgelopen. Ik ben het materiaal nog volop aan het verwerken. Daarna begint het schrijven pas. Het boek laat dus nog even op zich wachten. Helaas.'

Geen opmerkingen: