maandag 16 november 2020

Draken

Aan mijn sieradenrekje ontdek ik een donkergrijs-zwarte hanger met twee paarden erop. Ik kocht het op de Orkneys in Schotland, weet nog precies waar. Een winkeltje bij een toeristische site in the middle of nowhere: een graftombe waar je niet in mocht. We hadden net de grafstenen bezocht, waren overvallen door de bussen toeristen, en gevlucht naar deze site in de hoop op een rustig kopje koffie. Maar nee, geen koffie. Wel dat winkeltje. Weet je nog, vraag ik aan Bobby. Nee, zegt hij. Dus wij Google Maps erbij halen, ‘kijk dáár!’ En dan komen alle herinneringen weer haarscherp terug. Mooie reis was dat. 

Wat voelt dat lang geleden: Schotland. Met als slotakkoord die gebroken pols met meer dan een half jaar nasleep. En toen dat over was begon Corona. Maar het is helemaal nog niet zo lang geleden: het was juni 2019. Afgezien van de gebroken pols was het een geweldige reis.

De paarden op de hanger zijn bij nader inzien misschien geen paarden, maar draken: de Meashowe Dragons. Ik kocht hem in het Meashowe Visitor Centre. Er is een grafheuvel van 5000 jaar oud. Verderop is ook een opgegraven dorp met ondergrondse huizen. De Vikingen kwamen er in de 12e eeuw en lieten er graffiti achter.

Geen opmerkingen: