zondag 1 november 2020

Sjmoeilijk

‘k Haal de iPhone uit de rijst - die lijkt helemaal droog, goed zo - en wil 'm weer opladen. De oplaadstekker gaat echter niet meer in de lightning-poort. Dus kan ik niet meer opladen. Zit er misschien een rijstkorrel in de weg? Dat zou wel een bak zijn. Bobby en ik gaan met felle lampen en loepen in de weer, maar nee, er zit echt geen rijstkorrel in. Het is zondag. De telefoonwinkel in Hoograven is gesloten. Dan toch maar naar een van de winkels aan de Amsterdamsestraatweg. 

Zo kom ik terecht bij een telefoonreparateur genaamd Telcompany met twee oudere mediterrane mannen en ik laat mijn iPhone zien. 'Is stuk',  zegt de man. Ja, daarom kom ik. 'Hoe kan zoiets gebeuren?' vraag ik. 'Gisteren deed hij het nog.' 'Is stuk', herhaalt de man weer. 'Kan repareren. Normaal 65 euro , maar voor jou 45 euro. Over uurtje klaar.' Waarom zo duur? Hij laat een soort strip met mini-electronica-onderdelen zien en zegt dat die helemaal vervangen moet worden. Ik twijfel even: moet ik niet ook de andere telefoonwinkels bij langs om te horen wat die zeggen? Maar what the hack. Ik laat 'm daar achter.

Een beetje bescheten kom ik thuis, schrap om Bobby's spot te incasseren. 'Ies stuk, maar kan voor jou maken. Sjmoeilijk, maar iek voor jou speciaal prijs!' begint hij meteen gnuivend. 'En als je straks je telefoon ophaalt zeggen ze: "Ies nog niet klaar. Ies Smoeilijk." En dan hebben ze alle originele Apple onderdelen eruit gehaald en vervangen ze die door nep...' Zijn persiflage blijkt geïnspireerd op een oud televisieprogramma 'Paspoort voor Buitenlanders' (1974-1992), waarin een personage Hassan Smoeilijk optrad. Ik moet wel lachen, maar de tijd moet het leren. 

Een uur later is de telefoon weer klaar én opgeladen. Ik maak een foto van het onderdeel en krijg nog eens 5 euro korting. 

Geen opmerkingen: