dinsdag 10 november 2020

Het kruidenrekje

Nu we het toch over lekker eten hebben wil ik graag onze kruidenrekjes behandelen. Daar ben ik erg dol op. Kruidenrekjes zijn enorm seventies, tegenwoordig doet men de kruiden in een la, maar ik blijf bij mijn kruidenrekje. Ik herinner me nog dat Bobby er drie kocht in zijn toenmalige hunkerflat, en ik toen ook, en ik verheugde me er op dat we ooit zouden gaan samenwonen, dan hadden we er zes! Het was toen in 2008 ofzo ook al moeilijk om kruidenrekjes te vinden, zo uit de mode als dat was. Toen al. Deze minirekjes vonden we bij Dille & Kamille.

En toen ging Albert Heijn ineens over op dikbuikige kruidenpotjes. En Jumbo geloof ik ook. Die passen hier niet in. Grr! Als u goed kijkt ziet u één plankje met dikbuikige potjes: speculaaskruiden, en nog wat. Bij de Plus waar ik verder nooit kom verkopen ze Silvo-kruiden in slanke potjes. Dus langzaam maar zeker heb ik alle AH-potjes vervangen door Silvo-potjes. Dat is best moeilijk, want van Bobby mag ik niets weggooien en hij heeft nog een voorraadbox vol potjes die niet in de kruidenrekjes pasten. Dus voor ik iets nieuws koop moet ik altijd kijken wat er in die voorraadbox zit. Erg veel kruidnagel.

Vandaag zijn de garam masala, de Italiaanse kruiden, de dille en de gember op. Eerst ga ik in het kader van het zuiniger leven naar de Lidl, waar de kruiden maar 1 euro per potje kosten in plaats van 2. Die hebben Provençaalse kruiden, dat is wel ongeveer hetzelfde als Italiaanse. Maar dan houdt het assortiment al gauw op. Gember en dille is waarschijnlijk te exotisch..

De Indische kruiden heb ik zoveel mogelijk van Conimex, dat vind ik erg leuke potjes. Maar ook al eentje van Go-Tan. AH hier te Zuilen is nogal wisselend in zijn aanbod. Conimex heeft een jaar of wat geleden ook zijn vormgeving veranderd en toen waren ineens de rode doppen vervangen door zwarte. Zoals u op het plaatje ziet. Enfin, de gember (djahe) was dus op en bij de Plus hebben ze haast geen Conimex maar wel weer bio-gember van Silvo. Bio-kruiden is geloof ik een nieuwe trend. Maar dat hebben ze maar van enkele smaken. Nu heb ik dus bio-gember en bio-dille.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de blikjes kruidenmengsels van Jonnie Boer. Rechtsboven. Ik was er altijd op tegen, maar toch heb ik inmiddels al négen blikjes. Tegen was ik omdat het een dure marketing truc is. Die mengsels zijn samengesteld uit kruiden die al in je kastje staan, en ze zijn heel lekker, maar gemystificeerd in rare namen. En dan moet je dat allemaal ontleden en analyseren en daar heb je dan geen zin in. En in de recepten staat altijd dat je minstens twee eetlepels moet gebruiken wat altijd weer veel te veel is. Maar toch heb ik nu al negen blikjes. En van allemaal weet ik dat het uitgesproken lekkere mengsels zijn. 

En dan is ook nog de garam masala op. Jonnie Boer heeft ook garam masala in het mengselassortiment, maar die hebben ze dan weer niet bij onze Albert Heijn. Daarvoor ga ik naar de toko, wij hebben een Surinaams-Aziatische toko hier, maar die heeft alleen grote plastic zakken vol. Gelukkig hebben we een voorraadbox met boventallige kruiden.

Overweegt u een kruidenrek?

Geen opmerkingen: