woensdag 24 april 2024

Jackfruit

Zoals ik al eerder gemeld heb: ik houd erg van suddervlees, draadjesvlees. Hachée, rendang. Voor die recepten heb ik zelf niet het geduld, maar je kan me er heel gelukkig mee maken. Zondag in restaurant IJver nam ik nog een broodje rendang. Met rundvlees dus. 

Sinds Bobby vorige week vroeg of ik wat vegetarischer zou willen koken - en ik ben het helemaal met hem eens - ben ik weer op zoek naar hartige pittige vleesvervangers. Zo heb ik al vaker gelezen over jackfruit dat geprezen wordt voor vegetarische stoofpotjes. Het is een vrucht met de structuur van draadjesvlees. 

Tegen zo'n nieuw product uitproberen kan ik echter nogal aanhikken. Ik weet niet of de supermarkt het heeft en waar dan. Is boemboe voor rendang wel glutenvrij of moet ik die dan zelf maken? En of het wel lekker is. Dus deze week heb ik het gevonden en gekocht. Bij de Jumbo stond het in een Fairtrade-blikje bij de conserven met fruit. Jumbo heeft ook een eigen merk boemboe rendang.

Er zijn heel veel recepten met jackfruit te vinden, tot Jamie Oliver aan toe. Het is een vegan feestje. Ik kies een recept van Fair Trade, maar ze lijken allemaal erg op elkaar. Uitje en knoflook fruiten, rendang aanbakken, flink wat kokosmelk erdoor, ketjap manis, citroengras... en dan dat jackfruit erbij. Ook al met al nog een uurtje sudderen.

Ik serveer er zilvervliesrijst en sperziebonen bij, maar het recept adviseert een rode kool-atjar. Maar gesneden rode kool hebben ze vandaag niet bij de supermarkt. 

Door het kruidenmengsel van de rendang is het geheel best lekker pittig, maar de jackfruit heeft niet veel smaak. De structuur van draadjesvlees maakt het aardig, maar al met al zijn we niet heel enthousiast.





Geen opmerkingen: