zaterdag 3 december 2022

‘Kikkererwtencrisis’

Voor vanavond na de WK-wedstrijd Nederland-Amerika heb ik een vegetarische traybake met o.à. kikkererwten bedacht, maar onze kikkererwten zijn op en onze AH heeft ook geen kikkererwten meer. Dus op de nieuwe laarzen wandel ik helemaal naar de Jumbo in Overvecht Noord, ook om de laarzen in te lopen, zijn daar ook nauwelijks kikkererwten, alleen nog van het merk Bonduelle voor € 2,59 per blikje. ‘Er is vast een internationale ‘kikkererwtencrisis’. grapt Bobby, maar nu ik het even ga googelen lijkt dat echt zo te zijn.

In een bericht (uit juli 2022) lees ik dat de grootste leverancier van kikkererwten Rusland is, en dan Oekraïne. Er waren wel kikkererwten maar door de oorlog ligt de export uit die beide landen vrijwel stil en die oogst is grotendeels vernietigd. En in de USA, het derde kikkererwtenland, zijn de veranderde weersomstandigheden minder gunstig waardoor de boeren andere gewassen zijn gaan telen. Nu is er wereldwijd een groot tekort en dat is vooral voor landen als India, Pakistan en Bangladesh een groot probleem omdat peulvruchten daar de belangrijkste eiwitten zijn. Dat u het weet.

Overigens heeft de Turkse groenteboer in ons winkelcentrum kikkererwten wel in allerlei formaten potten en blikken. Gewoon zoals altijd. Helemaal niet duur. Het is een raadsel.

Geen opmerkingen: