zondag 18 december 2022

Królowa

Bobby en ik zitten nu allebei in de lappenmand. Hoesten, snotteren, keelpijn, piepen, kraken, malaise. De Stille Wandeling afgezegd. Geen schaats- en ijzel-belevenissen. Binnen blijven.

Gekeken op Netflix: Królowa, een Pools-Franse feel good miniserie. Hoofdpersoon is Sylvester, een deftig heerschap, couturier in Parijs, een en al goede smaak, op leeftijd en dus tijd om met pensioen te gaan. Hij heeft een dubbelleven als drag queen, is daar in Parijs de ster van de drag queens. Zijn vriend, een bijzonder artistiek uitgedost persoon, is choreograaf en verzorgt de choreografie van de drag queens

Enfin, bij de post vindt Sylvester een roze enveloppe uit Polen, met een meisjeshandschrift, en als hij die na dagen treuzelen opent blijkt die van een Pools meisje Iza te zijn dat zegt dat hij haar grootvader is, dat haar moeder erg ziek is en een nieuwe nier nodig heeft, en dat hij de enige is die haar moeder / zijn dochter kan redden. Dus reist hij af per trein en bus naar het Poolse mijnstadje, waar hij geboren is.

Zijn kleindochter is een sloddervos in een wijde hoodie, maar hartveroverend. Ze heeft haar moeder niet verteld dat ze diens vader om zijn nier heeft gevraagd en haar moeder wil er niets van weten. Die vader die zijn vrouw en dochter in de steek liet en nooit meer van zich liet horen.

Nou ja er komen steeds meer verwikkelingen. Hij is natuurlijk een vreemde eend in de bijt in dat dorp hoewel hij er geboren en getogen is. Een keurig heerschap met een koffer vol drag queen kleding. 

Dan komt er een ongeluk in de mijn met meerdere doden -ook het vriendje van de onbedoeld zwangere Iza. Vier afleveringen, uiteindelijk eind goed al goed. 

Geen opmerkingen: