maandag 26 december 2022

Margrete

Gezien: de Deense miniserie Margrete Queen of the North. Speelt in 1402 in Denemarken. Bij de VPRO. Een enorm kostuumdrama. Margrete was een koningin (eigenlijk regentes) die erin slaagde de Deense Zweedse en Noorse vorsten te laten samenwerken. De Unie van Kalmar. Zij heeft een geadopteerde zoon Erik die officieel de Koning is en die als hij volwassen is haar zal opvolgen. Voor hem hebben ze ook al een klein Brits prinsesje Priscilla als verloofde, dit alles voor de geostrategische politiek. Het is een en al intrige en gekonkel. Zij weet door haar Unie van Kalmar vrede te stichten. 

De film is trouwens niet haar levensverhaal, de film bestrijkt maar een paar weken. Er duikt een jongeman op die beweert dat hij haar zoon Olaf is, die 15 jaar daarvoor overleden zou zijn. Zij heeft hem nooit dood gezien en weet het niet. Haar adoptiezoon Erik is er niet van gediend. Uiteindelijk moet ze deze Olaf offeren voor de vrede. Het blijft in het midden of hij echt haar zoon was.

Kalmar zijn we nog langs gereden toen we in 2018 vakantie hielden in Zuid-Zweden. Op weg naar Öland. Ik geloof niet dat we die stad bezocht hebben, Wel Karlskrona met zijn enorme maritieme museum. Het hoogtepunt daar was het boottochtje naar Stenshamn. In deze film is de kust veel ruiger dan ik me herinner.

De huidige Deense koningin heet trouwens Margrete 2, wat een verwijzing is naar deze eerste almachtige vorstin. 

Natuurlijk spelen er diverse bekende top acteurs in mee, die je al in vele Deense series zag, zoals Trine Dyrholm en Søren Malling.

Geen opmerkingen: