maandag 24 maart 2008

Klary weet raad

Wat zullen we koken? Het valt niet altijd mee. Sinds Wenen kook ik grotendeels vegetarisch, want die twee avonden vegetarisch eten aldaar na avonden beige vlees, beige groente en beige aardappelen hebben mij de ogen geopend: zo lekker, zo fris, kleurig, zo geurig, zo veelzijdig was de vegetarische keuken. Helaas heb ik het ultieme vegetarische kookboek nog niet gevonden. Bij de biologische supermarkt staan ze niet, die bij ons op de gracht verkoopt niet eens kookboeken.

Klary om advies gevraagd, maar die wist ook niets. Volgens haar zitten de biologische winkels zo ontzettend op 'verantwoord' dat ze daarbij 'lekker' uit het oog verliezen. Nu laat ik me bij het koken maar door Klary's blog leiden. Ze schrijft zo leuk over koken, eten, tafelen en zelfs boodschappen doen! Zeer, zeer, zeer aanstekelijk. Klary zweert trouwens bij de nieuwe winkel(formule) Marqt aan de Overtoom. Ik ben nog niet overtuigd, maar dat komt omdat ik het zo would be modieus vind, en ik geloof ik niet bij enige vastomlijnde doelgroep wens horen.

Gebakken rijst met wilde zalm en soja/botersaus
(recept van Klary Koopmans dus)

voor de rijst:

1 kop (250 ml) rondgraanrijst (bijv Japanse Kohuko Rose of Amerikaanse Calrose, geen risotto rijst)
1 1/2 kop water
1 dikke prei, in ringen
1 eetlepel heel fijngehakte gember
2 tenen knoflook uit de knijper
1 eetlepel zonnebloemolie
2 theelepels sesamolie

Was de rijst een paar keer in ruim water en giet af. Breng het water aan de kook. Doe de rijst erbij, breng aan de kook en dek de pan af met een goed afsluitende deksel (er mag zo min mogelijk stoom ontsnappen). Op heel laag vuur zachtjes 15 minuten laten koken. Dan met het vuur uit nog 10 minuten laten staan. Spreid de rijst dan uit op een groot plat bord en laat afkoelen. (Warme rijst gaan bakken, werkt niet). Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan. Doe de gember, knoflook en prei erin en bak op laag vuur tot de prei zacht is. Beetje zout erbij. De rijst in de pan doen en al omscheppend bakken tot de rijst warm is. Niet bruin laten worden. De sesamolie erdoorscheppen en de rijst serveren bij de zalm.

Wilde zalm met champignons en soja-botersaus
150 gram kastanjechampignons in dunne plakjes
50 gram boter
1 eetlepel japanse sojasaus
2 mootjes wilde zalm a 150 gram

Bak de paddestoelen in 25 gram van de boter op laag vuur tot ze zacht en bruin zijn en de boter hebben opgezogen. Uit de pan nemen. De andere 25 gram van de boter in de pan laten smelten. De sojasaus erbij doen en even laten doorwarmen. Leg dan de zalm (velzijde naar beneden) in de pan. Op middelhoog vuur laten garen, de zalm steeds begietend met lepels van de het boter-sojamengsel. Als de zalm bijna gaar is (afhankelijk van de dikte van de moten duurt dat 5-8 minuten) de plakjes champignon erbij doen en nog even laten meewarmen.

Geen opmerkingen: