vrijdag 28 maart 2008

En terwijl wij naar Freek keken...

... was de Nederlandse televisie de hele avond in de ban van Geert Wilders' film Fitna. Is het nieuws van hedenochtend dat er vannacht niets gebeurd is. Zie o.a. de Volkskrant.

Al dat gelul en die hysterie erover de afgelopen weken. Spuugzat ben het. Maar ja? Wil je spuugzat als je het bent het filmpje dan zien, of niet? En zo ja, via welke site dan. Niet via die van de PVV. Via Bieslog dan maar? Uiteindelijk heb ik het bekeken in een journalistieke omgeving, via de site van BN/De Stem.

In de Vlaamse krant De Standaard verwoordt een woordvoerster van het Brusselse Minderhedenforum de gedachten die ik had terwijl ik naar het werk fietste. 'De beelden van terroristische aanslagen die Wilders laat zien, zijn bestaande beelden. Het is de trieste realiteit dat sommigen geweld plegen in naam van de islam. Wilders heeft het recht om die beelden nog eens te laten zien. Op zich is dat niet schokkender dan als we ze in het nieuws zien, maar hoe hij ze verbindt met de aanwezigheid van de islam in Europa, is minder onschuldig. Hij zegt daarmee aan de kijker in het Westen: “Pas op, dit is wat er zal gebeuren als je moslims in je land opneemt als volwaardige burgers. Het is een film die zout in de wonde strooit, waardoor het gesprek tussen autochtonen en allochtonen moeilijker wordt. De hele film vormt een spiegel van de samenleving: we zien moslims als potentiële terroristen. Ik kan mij voorstellen dat moslims die gewoon hun geloof belijden, daar niet blij mee zijn. Zij hebben het recht om vreedzaam te protesteren, zoals Wilders het recht had om deze film te maken.'

Geen opmerkingen: