zondag 30 maart 2008

Van het concert des levens...

Gisteren naar het vervolgconcert in de reeks polyfone zang van Rasa geweest. De vorige keer waren het Sardijnse zangers, nu was het de Georgische groep Zedashe onder leiding van zangeres Ketevan Mindorashvili. Met zang en dans. Volksdans. Met haar welkomswoord 'Good Eev'ning Ladies and Gentlemens' had de avond meteen al een hoog Borat-gehalte.

De groep brengt oude Georgische polyfonie, houdt zich vooral bezig met de interpretatie van oude meerstemmige kerkmuziek en zegt zich verre te houden van de tijdens het Sovjetbewind gepropageerde folklore. Het repertoire wordt afgewisseld met traditionele oorlogs- en liefdesliederen, werkliederen, oude ballades en rituele rondedansen, zo typisch voor het Kaukasische leven.

Maar de voorstelling, waarbij de mannen in fluwelen pakjes die met dolkjes om hun middel gebonden uitdagend rituele rondedansjes dansten en de vrouwen ingetogen met de ogen ten hemel zongen of de blik op hun tenen gericht, had wel een hoog folkloristische gehalte. Het in grote getale toegestroomde publiek was echter uiterst welwillend en gaf de groep een staande ovatie, waarna we ook nog een toegift kregen. Dat had eigenlijk niet gehoeven.

Website Zedashe

Geen opmerkingen: