woensdag 5 maart 2008

Tafelspitz

Wenen is geweldig en eten te Wenen is helemaal een avontuur. Ik ga het helemaal aan. Het gerecht hiernaast heet Tafelspitz. We aten het in een beroemd restaurant, naam kwijt, waar het in een grote koperen steelpan geserveerd op tafel kwam.

De ober schept de bouillon voor je uit in een soepbord en vraagt dan of je Zutaten dazu wilt. Er zijn drie Zutaten: ofwel een bal griesmeel, ofwel een levergehaktbal, ofwel sliertjes pannenkoek. Na alle Zutaten uitgeprobeerd te hebben kan ik van harte glimlachend Nein Danke zeggen.

In de soep zat een mergpijpje en je werd geacht het merg uit het pijpje te lepelen en op een volkorentoastje te smeren. Veel zout en peper erop. Oók gedaan. Tenslotte schrik je van die onschuldig ogende appelmoes ook behoorlijk. Dat komt omdat-ie minstens half om half gemengd is met Kren, ofwel mierikswortel.

Bij de Frankfurter worstjes (een vorige dag) kreeg je behalve lekkere Senf trouwens ook een hele portie geraspte mierikswortel. Wie denkt dat het geraspte rettich is of selleriesalade, en een flinke hap neemt... Alsof je met honderd spelden in je neus geprikt wordt.

Dat je na vijf dagen een beetje last van de ingewanden krijgt is denk ik niet raar, en daarom zijn we gisteren maar biologisch gaan eten in de Bio Bar. Oók weer een avontuur omdat er een gezelschap van zo'n twaalf Kroaten met grote stemverheffing zat te vergaderen. Boeiend om zo´n groepsdynamiek te aanschouwen terwijl je echt geen idee hebt waar het over gaat. Waarover spraken zij? Over folklore, legde de oberes uit, die zelf ook Kroatisch was. Maakten ze uren ruzie over volksdans?

Recept Tafelspitz
Bio Bar

Geen opmerkingen: