dinsdag 18 maart 2008

Ermelo

We zitten weer midden in de geweldige jaarlijkse verkiezing van de Boekenweek-etalages. Het thema van de Boekenweek - het zal u niet ontgaan zijn - is De Derde Leeftijd. Alle boekhandels proberen iets origineels te doen met de ouderdom. En met Couperus, vanwege de pay off 'Van oude menschen...'. En met Bernlef, vanwege het Boekenweekgeschenk. En met Dorrestein, vanwege het Boekenweekessay.

Al die boekverkopers klimmen naar zolder om te kijken of er nog bruikbare meuk staat. Wat is de score op zolder gevonden attributen tot nu toe: een oude haardroger te Noordwijk, een foto van opa te Dordrecht, een lederen fauteuil met kanten kleedjes te Schagen, gerania te Leeuwarden, een naaibox te Bussum, oude klokken en opa's en oma's boeken in Katwijk aan Zee, een houten strijkplank in Schiedam...

Wij doen de wedstrijd al jaren en al die jaren sturen dezelfde boekhandels in. De prijs is nederig: eeuwige roem door een interview in het vakblad plus een etentje met de redactie. Zo hebben we in schitterende restaurants gedineerd in Dordrecht, Leeuwarden, Watergraafsmeer, Noordwijk, Baarn... Wie ben ik nu vergeten? Het zijn altijd heuglijke avonden. Vorig jaar kwamen we na het etentje te Leeuwarden in restaurant De Koperen Tuin om 01. uur 's nachts zonder olie vast te staan in de Wieringermeerpolder. Negen meter onder de zeespiegel. Of zeven, daar wil ik vanaf zijn.

Een aantal inzenders haalt altijd een beetje een sneue tweede en derde plaats. Die gunnen we nu echt de eer. Dat geldt bijvoorbeeld voor Ermelo, Utrecht, Purmerend. Niet dat we perse graag uit eten willen in Ermelo en Purmerend, maar dat zal wel onbekendheid zijn.

Purmerend en Utrecht hebben nog niet ingestuurd, maar Ermelo al wel. Wat denkt u: maken ze dit jaar een kans? En waar gaan we dan eten? Grillroom Kapadocya gooit op IENS de hoogste ogen: Typisch Turks eten voor weinig geld. Van knapperig Turks brood tot prima dessert: 'de gerechten zijn hier gewoon altijd goed'. Met een Turks muziekje op de achtergrond en 'prachtige huisgemaakte decoraties' kun je hier met z'n tweeën dineren, maar ook met de hele familie. Reserveren is gewenst, want het zit altijd vol.

IENS in Ermelo

Geen opmerkingen: