zaterdag 8 maart 2008

Shake Your Body

Was uitgenodigd voor een avondje friday night fever in De Melkweg. '40up - Rock now, Rollater'. Dansen doe ik vrijwel nooit meer. Als ik het wel doe vind ik het geweldig, maar dan moet het wel muziek zijn uit de jaren zeventig danwel tachtig, en ik eindig zo'n avond soms in een lichte gene, omdat mijn manier van dansen voor een 40-plusser niet past. Te wild.

Mijn Amsterdamse generatiegenoten dansten in de Mazzo of bij Dansen-bij-Jansen, ik deed het in mijn studietijd te Groningen in jongerenvereniging Vera, en later in The Duke. Mijn studievriendin Marg was mijn voorbeeld, zij was van de prachtige vrije expressie. Wild. Wij dansten stand alone. Of joegen diagonaal door de zaal. Met iemand samen dansen hebben wij nooit geleerd. De generaties na ons bewegen zich tijdens het dansen beheerster, kleiner.

Ik had enige reserve over deze avond, dacht dat '40-up' een eufemisme zou zijn voor '60-up', maar dat bleek niet zo te zijn. Het is een echte aanrader. 2 mei is het geloof ik weer. De zaal was bomvol met vrouwen en mannen van vele soorten, maten en geboortejaren. Iedereen was vrolijk en danste een eind weg, en iedereen op de wijze die paste bij de jaren dat hij of zij naar de disco ging. We werden allemaal weer jong en leeftijdloos. Het feest begon om 21 uur, dus wie om 23 uur op was kon ook nog tijdig te bedde.

De avond was aangekondigd met Harry de Winter als DJ, die als naam wel een soort van trekker is, maar toen hij kwam opdraven (van 23 tot 01 uur) werd het ineens veel minder leuk dan toen DJ Alex van Oostrom draaide, met veel zwarte muziek. Wat daarvan precies soul is, wat Miami sound, wat Motown en wat gewoon disco: ik weet het niet. Maar herinneringen aan goede Groninger nachten herleefden. Leuke oude filmpjes erbij. Maar kwam Harry met 'You've got this strange effect on me' van Dave Berry... Oók een mooi nummer met veel jeugdsentiment, heus wel, maar daar valt toch niet op te dansen! De hele zaal viel stil.

Lekker dansen was het op 'Lady Marmelade' van Labelle, 'Shake Your Body' van The Jacksons en een paar nummers van GeorgeMcRae zoals 'Rock your baby' en 'Rock the Boat'. Fantastisch nummer ook van Michael Jackson met een straat vol trommelende Zuid-Amerikaanse straatjongens - geen idee hoe dat heette.

Het uploaden van filmpjes van YouTube lukt ineens niet, dan om een sfeerindruk te krijgen maar wat links:

Labelle met 'Lady Marmelade' (Voulez vous couchez avec moi)
Gloria Estafan met 'Conga'
The Jacksons met 'Shake Your Body'
George McRae met 'Rock the Boat'
Dave Berry met 'This Strange Effect'


Geen opmerkingen: