vrijdag 13 juni 2008

'We apologize'

Het wereldnieuws komt weer binnen. In Ottawa heeft gisteren de Canadese premier spijt betuigd over de internaten, waar indianen- en eskimokinderen van hun culturele identiteit werden beroofd en geestelijk, lichamelijk en soms seksueel werden misbruikt.

'De regering erkent dat de gevolgen van het kostscholenbeleid enorm negatief waren, en dat dit beleid blijvende schade heeft toegebracht aan de oorspronkelijke cultuur, erfgoed en talen,' aldus Harper. 'De Canadese regering biedt haar oprechte verontschuldigingen aan en vraagt om vergeving van de oorspronkleijke volken van dit land voor de grove nalatigheid die hen is aangedaan. Het spijt ons.'

De excuses vormen de kroon op andere maatregelen ter nationale verzoening rond de beruchte kostscholen, in de negentiende eeuw voor het eerst ingesteld met als doel 'het Indiaanse probleem' op te lossen. De laatste van ruim 130 kostscholen sloot in 1973. De ongeveer 80.000 oud-leerlingen die nog in leven zijn hebben recht op duizenden tot tienduizenden dollars aan schadevergoeding.

Ook op YouTube de reactie van Phil Fontaine, opperhoofd van de Assembly of First Nations: 'Dit is een nieuw begin voor verhoudingen tussen ons en de rest van Canada. Nooit meer zal dit huis ons als "Indiaans probleem" beschouwen, uitsluitend om wie we zijn,' aldus Fontaine, gehuld in een grote verentooi.

Geen opmerkingen: