maandag 23 juni 2008

Het water was veel te diep...

Ben verdiept in de laatste nummers van het literaire tijdschrift Hollands Maandblad. Dit jaar is de vijftigste jaargang. In 1959 is het opgericht door K.L.Poll. Mooi smaakvol blad. Leuk om te lezen, ik laat u even meegenieten door het gedicht 'Twee koningskinderen' te tonen van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze. Uit mijn hoofd begon het oorspronkelijke gedicht zo: 'Het waren twee koninghs kindren, sy hadden malkander zo lief, sy konden bij malkander niet komen, het water was veel te diep... Tijdens mijn studie vond ik het al zo mooi. En daarom heb ik denk ik jaren in de Twee Koningskinderenstraat gewoond.

Van Ingmar Heytze heb ik zijn Scooterdagboek gelezen. Bijzonder zelfonderzoek naar zijn reisangst, beschrijving van zijn pogingen die te overwinnen. Dat doet hij op een scooter. Grappig nu dus, dit gedicht tegen te komen. De kloof van het onoverbrugbare water tussen de geliefden is hier een straat.

Als je op het gedicht klikt krijg je grotere letters. Ik hoop dat ik met de scan uitnodig tot meer lezen in Hollands Maandblad of Ingmar Heytze en dat ik geen rechten schend. Zo ja, dan bij voorbaar al mijn oprechte excuses en ik haal het er desgevraagd onmiddellijk af. Maar af en toe een gedicht op het blog kan geen kwaad. Er mag meer poëzie gelezen worden, tenslotte.

Ik vind het ook nog leuk om nog een extra buitenliteraire reden, namelijk dat ik regelmatig langs Heytze's huis loop. Tenminste dat vermoed ik. Niet dat ik alle dichters van Nederland weet te wonen, maar hij lijkt niet te verbloemen dat hij woont waar hij woont. Ik maak het op uit boeken in het raam en posters erop.

Oorspronkelijk gedicht Lied van de twee koningskinderen

Geen opmerkingen: