donderdag 26 juni 2008

Weg met de slaapzaal?

Groot nieuws: de regering gaat 2,7 miljard euro investeren in verpleeghuizen. Alle bewoners van de slaapzaal af, op een eigen kamer. Grote kamers worden omgebouwd tot verschillende éénpersoonskamers. Echtparen mogen niet meer uit elkaar worden gehaald bij opname.

Ik wil niet zeuren, maar ik krijg een enorme aha-erlebnis. Volgens mij is dit al gedurende vele jaren en vele kabinetten regeringsbeleid. Zo niet al decennialang! Jaren geleden was ik werkzaam voor een blad in de zorgsector. We rapporteerden elke week weer over de goede plannen van sector en kabinet. Els Borst en Erica Terpstra waren toen ons gouden duo. Maar steeds lukt het niet. Steeds moe(s)ten de zorginstellingen weer schaalvergroten, fuseren, privatiseren en kwaliteitsbeleid formuleren.

Ik weet dat niet met het vraagstuk van de eigen kamers en de slaapzalen. Zelf lijkt het mij afgrijselijk op een slaapzaal, daar niet van, maar wijlen mijn goede vader, die heel lang ziek is geweest en ook wel weken in ziekenhuizen en verpleeghuizen doorbracht, had volgens mij altijd contact met medebewoners, juist op de zaal. En ik ken een aantal mensen die al jaren in een verpleeghuis wonen, op een eigen kamer, maar die verpieteren daar behoorlijk, in hun eentje. En misschien zijn sommige echtparen enorm blij als ze niet meer dag en nacht op elkaars lip hoeven zitten. Wie zal het zeggen? Misschien moeten ze mensen de keuze laten of en met wie ze op de kamer gaan?
27-6: Het Parool meldt: 'Ambitie is niet reeel.' Met prachtige foto van Robin Utrecht.

Geen opmerkingen: