maandag 16 juni 2008

Draken en robots

Vinnie bezweert mij net als ik meld dat ik naar huis ga: Je neemt toch wel een boek mee he, je gaat er vanavond toch wel een bespreken? OK, beloof ik schuldbewust, want ik heb het weekend alleen maar Voetbal gekeken. Uit de kast met recensie-exemplaren gaat een boek mee over kantoorcultuur, altijd geestig onderwerp, maar ook Alchemie van de liefde van Lisette Thooft verdwijnt in de tas.

Thooft is zo'n auteur die mij altijd een beetje irriteert. Ik heb haar een keer een lezing horen houden over onthaasten en zuiniger leven. Over dat soort onderwerpen schrijft ze, en over mannen en vrouwen, over de overgang en over de liefde. Ze is eerlijk en open en confronterend. Dat ze mij daarmee irriteert is gemakkelijk verklaarbaar: onthaasten is niet eenvoudig voor iemand graag die druk en energiek is, zuiniger leven niet voor iemand die geld liefst laat rollen. En wie wordt graag met de derde (of de vierde of de vijfde, weet ik het) levensfase geconfronteerd? Thooft schrijft - in tegenstellling tot menig ander 'spiritueel' angehauchte auteur - goed, persoonlijk en met beide benen op de grond.

Thoofts vraagstuk in dit boek: waarom vechten geliefden met elkaar, ook als ze oprecht van elkaar houden? Waarom schuilt er een draak in elke vrouw en een gepantserde ridder – of een robot – in elke man? Omdat ze zo in elkaar zitten, omdat dat het ontwerp van de liefde is, stelt Thooft. Dat is blijkbaar zo'n vondst voor haar dat ze er nu zelfs een proefschrift over schrijft: Dragons, Robots and the Evolution of Altruism, een onderzoek naar de letterkundige verbeelding van de strijd tegen draak en robot.

De blijde boodschap is volgens haar dat juist het overwinnen van tegenstellingen tussen geliefden de Steen der Wijzen oplevert die van lood goud maakt. Conversio oppositorum noemden de alchemisten dat: het omkeren van tegendelen. Het mannelijke en het vrouwelijke hebben elkaar nodig om zelf tot volle ontplooiing te komen. In dit boek vertaalt Thooft eeuwenoude alchemistische principes naar hedendaagse liefdesrelaties. Alles is één, zo binnen zo buiten, haast je langzaam, los op en verbind, bid en werk… Elke relatie is een kolf waarin zich een alchemistisch proces afspeelt, of het nu een stevige of een wankele relatie is, hetero of homo, een prille liefde of een oude band.

Natuurlijk daagt het boek uit tot persoonlijke ontboezemingen, maar die doe ik hier maar niet. Mooi cadeauboek, voor jezelf, voor je geliefde, of voor je vriend(inn)en met queestes op dit gebied.

Website Lisette Thooft

Geen opmerkingen: