dinsdag 3 juni 2008

Frau und Milchkrieg

Broerlief probeerde mij vorige week gerust te stellen over de wereld die ook wel doordraait zonder dat ik ervan weet, maar gisteren sprak ik mijn zusje te Duitsland, die van de eerdere items Frau und Kuh, und Frau und Orgel, en die blijkt nu al een week verwikkeld in de melkoorlog. In Nederland woedt hij ook, lees ik op Nu.nl, maar in Duitsland is het volgens haar veel erger.

Het probleem zijn Aldi en Lidl, die met melkproducten stunten en de markt dicteren. Zij hebben grote contracten met melkfabrieken. Gevolg: de boeren krijgen 30 cent per liter. Om een gezond bedrijf te kunnen voeren en te kunnen investeren hebben ze 35 cent nodig. Zij hebben ca duizend koeien en leveren de fabriek ca 24 duizend liter melk per dag.

Al een week gooien honderden, zo niet duizenden boeren miljoenen liters melk weg. Stel je dat even voor! Mijn zus en zwager deden niet mee. Zij geloven niet in enig effect van deze actie en het zou hen 9000 euro per dag kosten. Dus de afgelopen week werd de melk wel opgehaald, maar de boze boeren hebben nu de fabriekspoorten gebarricadeerd en er kan geen melkwagen meer in en uit. Dus nu moeten zullen zij de melk noodgedwongen ook moeten weggooien. En wie moet wie nu wat toegeven, vroeg ik. Zij wist het niet.

Geen opmerkingen: