donderdag 19 juni 2008

Vaalrood

Gisteravond naar Zwolle geweest. Francis en ik hadden weer een lezerspanel georganiseerd en we hadden lieve lezertjes uit de omgeving van Zwolle bijeen. We werden ontvangen door boekhandel Waanders. Wat een schitterende winkel, gaat dat zien! Hani501 had al eens voorspeld dat ik, als ik die winkel zou binnengaan, met een stapel boeken naar buiten zou komen. Vooral hun enorme collectie kunstboeken maakt enorm hebberig.

En inderdaad. Een van de boeken die ik kocht was Mc1R Natuurlijk rood haar van fotografe Hanne van der Woude, waar ik begin mei al over berichtte. Mooie foto's, van roodharige mensen in grootse, maar toch Neederlandse landschappen. Heel erg indrukwekkend prachtig. Mc1R is de naam van het gen dat verantwoordelijk is voor rood haar.

Mij had aan de foto's die ik in de diverse kranten gezien had een beetje gestoord dat er steeds knàlroodharigen geportretteerd werden, terwijl er in werkelijkheid zo'n enorme diversiteit aan rood haar bestaat. Bovendien neemt de felheid van het rood vaak met de jaren af en blijft er een valere kleur over.

Het boek blijkt aan die kritische kanttekening geheel tegemoet te komen. Hier staan - blijkt nu - veel meer foto's dan op de tentoonstelling te zien zijn, en ook meer leeftijdscategorieen: kinderen, jong-volwassenen en ouderen. Juist ook de foto's van de oudere personen, met hun valere rode haar, vind ik erg mooi. Families samen, tweelingen, generaties, groepjes zussen met hun broer... Mooie beelden van verbondenheid.

Natuurlijk rood haar

Geen opmerkingen: