donderdag 19 juni 2008

Luisterboek downloaden

Sinds ik trotse bezitter ben van een iPod en ontdekte dat ik op een strandbed misschien wel liever wil liggen luisteren dan liggen lezen, heb ik geprobeerd enige luisterboeken die ik een tijd geleden cadeau kreeg op mijn computer te kopieren. Maar wat een gedoe is dat! Neem De Psalmenoproer van Maarten 't Hart, niet gelezen door Maarten 't Hart, die zat bij de cadeau's. Dat luisterboek telt maar liefst 8 cd's. Alleen al het binnenhalen van die cd's kost uren de tijd. En wat heb je dan? Een allegaartje aan mp3-bestanden die niet op volgorde staan. Na 2 van de 8 cd's ingeladen te hebben zag ik er wijselijk van af.

Een kenner raadde mij voor luisterboeken-voor-op-de-iPod de internetwinkel Luisterrijk aan. Dus ik afgelopen maandag naar Luisterrijk. Voor wie met iDeal kan betalen is dat kopen zo gepiept. Ik kocht een lekker non-fictieboek, voor op de fiets naar het werk.

Inmiddels ben ik er nu alweer dagen mee bezig. Zodra je betaald hebt kun je downloaden. Eitje, denk je. Dit boek bestaat uit 20 hoofdstukken en een aantal oefeningen. Die hoofdstukken en oefeningen staan met zijn allen in drie zip-bestanden. Het downloaden van elk zip-bestand duurt 10 minuten. Vervolgens moet je de bestanden vinden en unzippen. Weer half een uur verder en alle bestanden (let wel: àlle) waren af te luisteren in iTunes op mijn computer. Ik trots - ben toch voor geen kleintje vervaard!

Maar dan! Sinds ik probeer ze in te laden in mijn iPod (synchroniseren, voor de kenner) herkent mijn iPod slechts de helft van de bestanden. Welke hij wel en niet herkent is volkomen willekeurig. Na weer een uur kloten stuur je een mailtje naar de helpdesk van Luisterrijk, dat de handleiding niet te zien is op hun website. Krijg je een dag later een pdf toegemaild hoe te unzippen bij standaard Windows XP-software. Blijkbaar heb ik dat niet, want bij mij werkt het niet zo. Nu heb ik alle bestanden maar van de computer afgegooid en ben ik opnieuw begonnen. Is dit een verrijking van mijn leven?

Binnenkort begint de derde Week van het Luisterboek. Een van mijn vrienden (zie foto) is van het Luisterboek, helemaal, totaal, van haar kreeg ik mijn luisterboeken cadeau, en ik wil echt wel vóór het Luisterboek zijn. Maar het zit werkelijk niet mede! Geloof dat ik maar even Duitsland-Portugal ga kijken.

Geen opmerkingen: