woensdag 7 mei 2008

Natuurlijk Rood Haar

Zowel in De Wereld Draait Door als op het 8 Uur Journaal met een tussenpose van vijf minuten twee keer een item over de tentoonstelling over roodharigen van de fotografe Hanne van der Woude, vanaf morgen in het Fotomuseum in Den Haag. Is dat nu het grote nieuws van de dag?

Van der Woude, zelf bruinharig, brengt geinterviewd wordende niet veel meer tekst uit dan dat zij haar hele leven al door roodharigen gefascineerd is. Weerman Gerrit Hiemstra moet het onderwerp ondersteunen. Ook al wordt zijn haar met de jaren steeds minder rood.

Het zijn onuitroeibare bakerpraatjes: mannen met rode haren zijn heetgebakerd van karakter, vrouwen met rode haren zijn seksueel heetgebakerd. Ze kunnen wetenschappelijk tegengesproken kunnen worden, tot minister Plasterk aan toe, maar dat helpt niet. Gerrit Hiemstra is heetgebakerd, geeft hij zelf onmiddellijk toe, en hij denkt dat dat zou kunnen komen omdat hij vroeger veel gepest is met zijn rode haar.

Er zijn zo ontzettend veel vrouwen die op zekere leeftijd hun haar gaan verven en dan graag rood. Is dat omdat ze hun erotiek willen benadrukken? Heb altijd de indruk dat bij echte rossigen de kleur enorm afneemt, dat er als ze tegen de veertig lopen van die rode goed niet veel meer over is dan iets tussen beige en grijs in. Dat mensen op leeftijd met rood haar de natuur een handje geholpen hebben.

Als je Hanne van der Woude googelt kom je op een website voor roodharigen, waar zij haar modellen geronseld heeft. Behalve dat er veel op uitgewisseld wordt staat er ook veel kunst op. Met sensuele roodharige vrouwen. En een enkele woeste roodharige man.

Bij de tentoonstelling hoort een boek met honderd foto's van roodharigen. In de natuur. Wil het zo wel hebben.

Hanne van der Woude
Fotomuseum Den Haag
Het boek

Geen opmerkingen: