donderdag 29 mei 2008

Page Turner

Zo ziet het het voormalig Franciscaner klooster eruit waar we gisteravond onder een schitterende sterrenhemel een concert bijwoonden van pianiste Barbara Bego Bojic op vleugel, en mandolinespeelster Svetlana Antoljeva Krajna. Ze brachten ruim een uur Mozart, Cossetto, Mezzacapo, Elgar, Bartok, Delibes, Gorodovskaja, Josipovic, Rahmanjinov, Budaskin en Dmitrijev...

Het was een bijzondere avond. Ik vind kleinschalige concerten altijd een geweldige belevenis, omdat je zo ontzettend bovenop de ambities, de vreugden en de kwellingen van het live concert zit. Hier speelde zich ook een kleine drama af.

De pianiste had een twaalfjarig meisje als pageturner ingehuurd. Het arme kind deed echter haar eerste pageturn fout en toen liep de pianiste vast. Daarna sloeg ze steeds geagiteerd zelf de pagina´s om. Het ontzettend haar best doende meisje zat er vervolgens het hele concert voor piet snot bij, overgeleverd aan de grillen van Barbara.

Was zij de dochter? Of de dochter van de mandolinespeelster, die onaangedaan, fragile en beeldschoon glimlachend bleef doorspelen? Een begaafd leerlingetje van de plaatselijke muziekschool? De dochter van de organisator? Na afloop kregen de dames muzikantes applaus, en toen zij met de bloemen vertrokken waren sloop het meisje stilletjes het klosster uit. Au au!

Of het een concert van goedwillende amateurs was, of van professionals, was niet zo goed te beoordelen. Als ik hun namen google kan ik geen plaatjes of informatie over de dames vinden. Maar dat zegt hier waarschijnlijk niet zo veel.

Het moet een dramatische avond in het leven van het meisje geweest zijn. Misschien wordt het wel een ommekeer in haar leven. Je zou haar willen volgen. Er is een film over dit thema gemaakt.

De film The Page Turner

Geen opmerkingen: