zaterdag 3 mei 2008

Meisjesrijtjes

Kijkend naar de foto's uit mijn jeugd heeft het mij soms gestoord dat ik voornamelijk op groepsfoto's te zien ben. Nooit eens een portret van mij alleen, of alleen met mijn vader of alleen met mijn moeder. Je was geen individu, je was altijd alleen maar deel van een rijtje. Onvoorstelbaar veel rijtjesfoto's zitten er in Moeders fotoboek. Vijf zusjes en een broertje.

Gisteren krijg ik een hartelijk gefeliciteerd-mailtje van mijn oude buurjongen Jan T., die mij een tijdje terug geleden op Schoolbank.nl had gevonden. Hij woont in Twente en volgt daar blijkbaar mijn blog, wat ik een erg grappig idee en ook eervol vind. Zijn leven is nogal anders verlopen dan het mijne. Zo heeft hij al een zilveren (of gouden?) huwelijksfeest achter de rug, en heeft hij een eigen rijtje kinderen. Hoe zou dat zijn om te Twente een blog van een jeugdvriendinnetje in Amsterdam te volgen?

Hij schrijft dat hij genoot van de plaatjes van Emmen, en van de Koninginnedagfoto. Ineens herinner ik me de foto van de laatste keer dat ik hem gezien heb. Was het een verjaardagsfoto? Wij waren denk ik net naar de Wendeling verhuisd. Op die foto staan de meeste van mijn siblings, voor wie het niet ziet: ik ben de derde van links. De rest zijn mijn vriendinnetjes en vriendje van de Allee en de Johannes Postschool. Ik sta hand in hand met Ellen Otter, de dochter van de bovenmeester Meester Otter. Jan T. staat derde van rechts. In dat grijze terlenka korte broekje. Toen we verhuisd waren ging ik naar de Anne de Vriesschool. Die kinderen heb ik nooit meer gezien. Gek, omdat het maar een kwartiertje fietsen was.

Wel grappig eigenlijk, die rijtjesfoto's. Bij nader inzien. Het zijn allemaal meisjesrijtjes. Nog steeds zijn de verjaardagsfoto's vergelijkbaar met deze. Nog altijd rijtjes meisjes, alleen staat in plaats van Jan T. daar nu Bobby...

Jan, klik op de foto en je ziet hem groter!

Geen opmerkingen: