dinsdag 13 mei 2008

Pearl Perlmuter

In Het Parool staat een overlijdensadvertentie van de beeldhouwster Pearl Perlmuter. Er staat alleen een naam en de jaartallen 1915-2008. Drie voornamen eronder. Niets over haar verdiensten.

Ik ken haar niet persoonlijk, maar haar werk wel. Van oorsprong was ze Amerikaans. In 1946 is ze met beeldhouwer Wessel Couzijn naar Nederland gekomen. Kunstenaarsechtpaar. Hij was veel succesvoller dan zij, kreeg veel meer opdrachten.

In de jaren tachtig hadden we de vrouwenkunstbeweging, die veel vrouwelijke kunstenaars aan de vergetelheid ontrukte. Perlmuter kreeg in zo rond 1988 een grote tentoonstelling in het Gemeentemuseum van Arnhem. Liesbeth Brand Corstius was daar toen directeur, en Mirjam Westen schreef een boek over haar.

Bij het IIAV is een fotokopie te bestellen van een artikel 'Pearl Perlmutter, de weg naar het Beeld', in Ruimte (Jg 5 nr 4 (1988), p.4-13. In dat blad heb ik jarenlang een boekenrubriek gehad. Ouderwets, een fotokopie! Het zal wel te veel werk zijn om alles te digitaliseren.

Wikipedia over Pearl Perlmuter
Geluidsfragment van Pim Thiemens bij tv-documentaire over leven van Pearl Perlmutter

Geen opmerkingen: