vrijdag 1 januari 2010

Heiligdommetje

Oudejaarsnacht 2009: dit jaar geen feestje gedaan maar even teruggetrokken in het holletje. Drie mandala's gekleurd en twee iconen getekend. Want als ik straks een huis heb met vier a vijf kamers (àls! wie weet...), dan ga ik in een van de kleine kamers misschien wel een heiligdommetje bouwen voor mijn altaar en mijn wenende Rosa Mystica, en mijn meditatiekussen. Met een muziekinstallatie voor de polyfone muziek. Misschien komen alle tekeningen dan daar.

Misschien ga ik op een cursus icoonschilderen, lijkt me mooi, met bladgoud schilderen. Maar icoonschilderen is wel een echte geduldklus, zo'n werkje bestaat geloof ik uit twaalf lagen. Zo ver ben ik vrees ik nog niet. Met viltstiften ben ik in een uurtje klaar. Dat is vooralsnog meer mijn tempo. En zulke tekeningen zijn ook hedendaagser en ironischer.

Tussen het tekenen en kleuren door lees ik Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid van Frank Schaper (uitgeverij Scriptum) waarin onder meer 50 lichamelijke signalen staan opgesomd die waarschuwen voor burnout, en 51 tips wat er preventief tegen te doen. Niet dat ik burnout ben, denk ik, maar het is een kerstvakantie waar men niet per se geheel verkwikt uit komt.

51 tips is wel heel erg veel van het goede. Een paar neem ik ter harte, want die deed ik toch al. Wat je doet met aandacht doen. Thuis in je trainingspak lopen. Gezond leven gezond eten, pauze houden. Niet te veel koffie, meer thee. Wandelen. Hobby's. Familie. Vrienden. Je persoonlijke missie in het leven opschrijven. En daar naar leven.

Men moet trouwens wel erg veel schrijven van deze Schaper. Want behalve die persoonlijke missie formuleren moet je sowieso dagboek schrijven, je moet lijstjes maken van wat energie kost, en van waar je energie van krijgt. Je moet je biografie gaan schrijven, om patronen te ontdekken tussen vroeger en nu. Voorlopig houd ik het maar even bij mijn tekeningetjes.

Geen opmerkingen: