dinsdag 19 januari 2010

'Niet deze, deze niet'

Wat ben ik blij dat ik drie maanden geleden soort van ziek was en de Kernwaarden des Leven leerde te onderscheiden en benoemen. Toen stuitte ik op de cursus 'Zing en Beleef Bach'. Geweldige avond weer in het Concertgebouw onder leiding van onze Arie Boomsma look-a-like.

Vanavond studeren we weer drie nummers in: 'Der lieben Sonne Licht und Pracht' (uit de Johannes Passion) en 'Nicht diesem, diesem nicht'. We moeten dat kráchtig zingen.

Het lied Nicht diesem, diesem nicht gaat over de kruisiging van Jezus en over Barabbas. Hoe het allemaal precies zat ben ik even vergeten. 'Nicht diesem, sondern Barabbam', zingen we, en dat 'Barabbam' in deze tekst is de vierde naamval van Barabbas. 'Niet deze, deze niet': het is een leuke tekst als we het over daten hebben, schal ik beetje misplaatst door de Koorzaal.

Maar 'Niet deze, deze niet' kan over veel meer dan over Barabbas en daten gaan. Bijvoorbeeld over de tonen die je treft. Of mist. 'Bent u een beetje toonvast?' vraag ik aan mijn buurvrouw, 'want ik heb wat moeite met de begintoon'. Zij is ook niet al te toonvast, geeft ze toe, ze had de vorige week veel gehad aan de buurvrouw tóen, die een ervaren toonkunstenares was.

Bij mij raakt de tekst 'Nicht diese, diese nicht' even niet aan het onderwerp daten, maar eerder aan queestes als 'welk laminaat wel en welk niet,' 'welke slaapkamerkast wel en welke niet', 'welke stellingkasten en welke niet', 'welk busje te huren als je laminaat van Alblasserdam naar huis wilt krijgen en welke niet', over verven die je moet kiezen (roomwit, amandelwit, vanillewit. abrikooswit, katoenwit)...

Geen opmerkingen: