donderdag 7 januari 2010

De Zeeburgerdijk

Had ik al verteld dat ik tussen alle bedrijven door ook nog alle paperassen verzameld heb om mij als huurder aan te melden voor de droomwoning aan de Zeeburgerdijk? Het is kwart over zeven als de verhurende makelaar belt en vertelt dat de woningbouwvereniging mij als huurder geaccepteerd heeft! Hoera. Dinsdag tekenen.

Het blijkt een heel speciaal project en buurtje waar ik naar toe ga, met veel geschiedenis: de Zeeburgerdijk. Er is nota bene een hele website aan gewijd. 'De Zeeburgerdijk is een dijk met een lange historie. Reeds in de dertiende eeuw loopt er een dijk vanaf de Waag, de Anthonibreestaat, Jodenbreestraat, door de huidige Plantagebuurt en vanaf de Mauritskade oostwaarts via de Zeeburgerdijk en de Diemerzeedijk (de St. Anthonis Dyck en Zee Dyck). We kunnen ons nauwelijks voorstellen wat een bedreiging de Zuiderzee toen was. Regelmatig werd de dijk geteisterd door hoge stormvloeden. De dijk heeft ook nog een religieus verleden, in de 16e eeuw werden er vurige hagepreken gehouden.

Huren ga ik van De Alliantie, maar het was woningbouwvereniging De Dageraad die het project in 2000 opgezet heeft. In totaal staan er in het gebiedje 152 woningen: zowel koop, casco-koop als sociale huur. Ik zit neem ik aan in een voormalige sociale huur, woning die nu tot de vrije sector is gebombardeerd. Dat betekent een KAAL huis, geen luxe keuken, geen kasten, niets. Het is wat je noemt helemaal KAAL opgeleverd. Maar dit wil ik veel liever dan een luxe flat te IJburg, Noord of Nieuw-West. Op 'mijn' gang, die geel geverfd is, zag ik grote boeddha-beelden staan. Ik denk dat er veel bijzonder volk woont met een sterke onderlinge band.

Geen opmerkingen: