donderdag 21 januari 2010

Monnikenkramp

Vandaag komt de Ergoshop eindelijk mijn nieuwe stoel brengen. Drie maanden na bestellen. Heb ik wel een half uur ene Tom op zijn knieen rond mijn stoel en onder mijn bureau (hij zet mijn bureau ook wat lager). Het is wel een fijne stoel, want je kunt er heel goed achterover in leunen. En als je op het puntje zit wipt het zitvlak naar voren, zodat je gedwongen wordt rechtop te zitten.

Tom, die de stoel komt installeren en opblazen en die maar steeds onder mijn bureau zit, weet te vertellen dat RSI van alle tijden is. Vroeger heette de aandoening 'monnikenkramp'. Monniken die met de ganzenveer schreven hadden ook last van hun polsen. Googelen levert op: 'De klachten die in ons computertijdperk rsi heten, zijn eigenlijk eeuwenoud. Denk maar aan de monnikenkramp bij kalligraferende monniken rond 1600 waarbij ook voortdurend korte repeterende bewegingen gemaakt moesten worden en de spieren onvoldoende de kans kregen afvalstoffen af te voeren.'

Behalve een nieuwe stoel brengt Tom ook een ergonomisch muisding. Zodat ik niet meer náást het toetsenbord werk, niet meer buiten mijn schouderpartij, maar recht vóór mij. Dat is nog wel heel moeilijk. Maar daardoor werken alle automatismen ineens niet, ik kan geen document even openen of snel wat browsen en scrollen. Stiekem plaats ik de oude muis weer terug. Misschien wordt het morgen beter.

Geen opmerkingen: