dinsdag 18 oktober 2011

Grote Beurt

Mijn jaarlijkse uitje naar de garage, want de APK is verlopen. En we moeten ook maar weer eens een Grote Beurt. Ook Rick, de garagist, houdt veel van doceren, alleen is hij minder educatief onderlegd dan Thom van de meditatie.

Ik snap niet wat helemaal Rick zegt, ik heb er geen denkkader voor, alles wat hij zegt valt in een zwart gat. Ik kan het niet onthouden, laat staan navertellen. Dat is heel gewoon, zegt Vinnie, dat heb ik ook, ik zeg gewoon op alles ja. Maar ja, ik heb Bobby en die wil graag gedetailleerd verslag. Maar ik kan het niet navertellen.

Er zijn een paar dingen met de bolide. Hij slorpt olie. Elke twee weken moet er een liter in. Wat voor olie gebruikt u? vraagt Rick. Van de Praxis of de Gamma zeg ik, want die van de Shell is niet te betalen. Maar het zou aan de olie kunnen liggen. Hij gaat het hele systeem reinigen met het een of ander en dan moet ik andere olie gebruiken. Misschíen is het dan over met het olieslorpen.

De ruitenwissers. Ze wissen niet naar behoren. Doet u maar nieuwe. Dat is helemaal niet nodig, zegt Rick, want het kan siliconen zijn. U moet nadat u bij de autowasstraat bent geweest uw ramen met Glassex nareinigen. Dat doe ik, jok ik. Dat is niet helemaal waar, maar ik ga ook bijna nooit naar de wasstraat, maar als de voorruit me te vet is maak ik hem schoon met spiritus, en dat is nog heftiger dan Glassex.

O ja, en er is een probleem bij het starten. Of preciezer: de motor slaat af, zeg de eerste tien minuten, als je even geen gas geeft. Tamelijk vervelend met al die stoplichten voor je op de snelweg bent. Maar of Rick nou zei dat hij iets moest 'uitlijnen', 'aflijnen', 'afmeten', 'uitmeten'? Bobby vindt dat ik aantekeningen moet maken als die man tegen me praat. Ik zie me al. However, hij kan de oorzaak voor het probleem niet vinden en stelt voor chemicaliën door de brandstof te doen.

Tenslotte heeft Rick nu vastgesteld dat de remblokken en de remschijven niet meer goed zijn, die moeten vernieuwd. En het zijn voor de Toyota Celica hele speciale remblokken en remschijven. Zijn leverancier zit in Etten-Leur, maar die heeft ze ook niet, ze moeten uit Antwerpen komen. En omdat ik gisteren de telefoon niet opnam heeft hij ze niet besteld want het is nogal prijzig. Maar zonder nieuwe kon Rick geen akkoord geven voor de APK. Dat snap ik, maar toch. Grr. Maar morgen heb ik de auto nodig! zeg ik. Morgen móet ik naar Emmen.

Geen opmerkingen: