zaterdag 1 oktober 2011

Slaap

Gekocht bij mijn buurtboekhandel de Java Bookhop. Het thema slaap heeft me weer in zijn greep. Het surrealistische uitgangspunt van deze novelle Slaap van Murakami (oorspronkelijk uit 1990) is een vrouw die zeventien dagen en nachten niet geslapen heeft. Ze raakt haar nachtrust kwijt nadat ze uit een nachtmerrie wakker wordt. Aan het voeteneinde van haar bed staat een grijze man die onophoudelijk haar voeten  besprenkelt met water.

Ondanks dat ze niet slaapt blijft haar leven hetzelfde. Het wordt er zelfs beter op. Ze is vitaler dan ooit en ziet er mooier uit. Enerzijds leidt ze haar bestaan met man en kind. Ze maakt het huis aan kant, doet boodschappen en trekt haar baantjes in het zwembad. Maar omdat ze opeens tijd over heeft, pakt haar lang vergeten hobby lezen weer op - leest en herleest Tolstojs Anna Kareninavan voor tot achter en maakt ze 's nachts autoritje.

Ooit was ik ook zo gegrepen door Slaap! van de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke. Uit ervaring weet ik hoe je in wondere sferen en bewustzijntoestaden kunt geraken als je enige nachten achtereen niet of slecht slaapt. Je kunt het niet goed navertellen.

Heel bijzonder aan deze uitgave zijn de vele tekeningen van de Berlijnse illustratrice Kat Menschik. Die maken er echt een hebbeding van.






Geen opmerkingen: