donderdag 13 oktober 2011

Mótettukór met 'Ljósið þitt lýsi mér'

Na een drukke werkdag is het goed om weer even een beetje te (ver)dwalen. We willen via de Römer naar de Main lopen om weer van de rivier te genieten, maar we vertragen en laten ons door alles wat zich aandoet  verrassen. Uiteindelijk blijven we uren op de Römer hangen, wat net een theaterplaats is, met elke vijf minuten een ander stuk, zoveel bijzondere Typen en gezelschappen komen er langs.

We besluiten tot een lokale Schweinehaxe met Sauerkraut en Bratkartoffeln dáár, verliezen ons in een souvenirwinkel en geraken in de Dom, waar op dat moment toevallig net een optreden begint van het IJslandse motettenkoor Mótettukór. Want IJsland was toch Gastland.

Hier gaan we heen, zeg ik en het stemt me blij en dankbaar dat RoRo7 meteen enthousiast zegt: Já!

De naam van het concert is: Ljósið þitt lýsi mér (wat betekent: 'Dein Licht erhelle meinen Weg'), Schitterende goddelijke muziek is het. Een groot koor met een dansende dirigent, Hordur Askelsson. Het doet heel erg denken aan het Zweedse Göteborg Kammarkor vorig jaar in het Zweedse Lysekill, maar dit is in het kader van de Buchmesse: veel en veel statiger en heiliger en indrukwekkender. Vooral het 'When David heard' van Eric Whitacre is ongelofelijk mooi en prachtig.

Er staat niet veel van ze op YouTube, helaas.  Er zijn wel drie cd's, de laatste heet dus 'Ljósið þitt lýsi mér'.

Geen opmerkingen: