maandag 31 oktober 2011

Lichter

Bij het klooster te Egmond vorige week was ook een klooster(boek)winkel. Die winkel heeft ook een filiaal in Amsterdam, trouwens, en wel aan de Nieuwezijds, vlakbij Athenaeum, de American Book Center en de Kinderboekhandel. 

Je staat in zo'n klooster even open voor andere dingen dan normaal, zeg maar. Dus kocht ik er het boek 'Spiritueel afvallen' van Nannet van der Ham. Ik zou er nooit over zijn begonnen (uit schaamte natuurlijk) ware het niet dat Hani501 er erg op aandrong. We zitten er allemáál mee, zegt ze. Het is juist góed als jij erover schrijft. Nou, vooruit dan maar weer.

Want zo'n Dr. Frank-aanpak is natuurlijk ook maar pure armoe. Al is het een duidelijk systeem dat vol te houden is en helpt het ook echt wel. Maar op den duur is het geen oplossing. Je mag het maar tien weken doen van Dr. Frank, daarna moet je blijvend je leven beteren. Maar goed, de mensen zeggen spontaan dat ik er beter  uitzie. Jonger. Stralender. Ik doe ook weer oorbellen in. Dacht dat dat niet meer kon met die Bril. Dat het too much zou zijn. Maar dat is ook maar een Opvatting.

Spiritueel afvallen leidt je naar een lichter hoofd, een lichter lijf en een lichter leven, zegt Nannet. Spiritueel afvallen is gewoon wijs doen. Matigen. Van jezelf houden en dus van je lichaam. Goed voor jezelf zorgen - en dus je lichaam. Je huis opruimen: je keukenkastjes en het badkamerkastjes. Niet op een dure fitnessclub maar gewoon op de fiets naar je werk. Een uur per dag lopen. Niet rennen, maar wandelen. Alleen of gezellig met iemand. 

En tráplopen. Als je wilt vreten: even terugdenken wanneer je ook alweer gegeten had en je realiseren dat je nog geen honger kunt hebben. Als je moe bent een tukje doen in plaats van gaan eten. Zoveel mogelijk maar van de natuurvoedingswinkel eten. Al die dingen die je je voorneemt maar altijd weer tegen zondigt. Het is wel een stomme titel, maar als je er elke week een stukje in leest dan helpt het wellicht een beetje.

In het klooster zat ik op zolder en kon ik telkens weer kiezen: of met de lift of tien trappen. Deed ik steeds tien trappen. Nu mis ik dat. Want thuis heb ik er maar één. Op het werk ook.

Geen opmerkingen: