vrijdag 7 oktober 2011

Tomado

Op RTV Noord Holland is een leuk item over Museum Jan van der Togt in Amstelveen, waar een tentoonstelling is over Tomado-rekjes. Dat verzin je toch niet! EN leuk! Op deze foto richt de directeur een van de rekjes in. Ik weet niet hoe oud men moet zijn om een sentiment te hebben over Tomado-rekjes. Ik had op mijn puberkamer ook een Tomado-rekje, een gekleurde.

Even zoeken. Tomado is de naam van een bedrijf dat in 1923 te Dordrecht werd opgericht door de gebroeders Van der Togt. Eén van hen is Jan, die het Museum Jan van der Togt in Amstelveen heeft gesticht. Tomado staat voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht. Na WO II begon de Wederopbouw, waarin Tomado-producten symbool stonden voor het moderne huishouden. Vrijwel ieder huishouden bezat wel een of meer Tomado-producten. Heel bekend waren de boekenrekjes met steunen van draadstaal en metalen planken in verschillende pastelkleuren. Dit zijn nu collector’s items.

De huidige fabrikant van de rekjes is de firma Metaltex. De huidige direcetur heeft voor de tentoonstelling een groot aantal nieuwe Tomado boekenrekjes aan het museum geschonken. Bekende Nederlanders, woonachtig in Amstelveen, kunstenaars, mensen die zijn betrokken bij het museum en de burgemeester en wethouders van Amstelveen, zijn benaderd om hun eigen kunstwerkje te maken voor op het beroemde rekje of om een persoonlijk voorwerp te tonen uit de jaren ’50, ’60 dat voor hen is verbonden met het boekenrekje. Heel geestig.

Geen opmerkingen: