woensdag 12 oktober 2011

Oerverschijnsel

IJsland is Gastland van Frankfurt dit jaar. De IJslandse literatuur. Het is elk jaar weer een verrassing waar zo'n land mee uitpakt. Korea een paar jaar geleden herinner ik me nog goed: mooi verstild was dat. Ik wil niet overdrijven, maar de tentoonstelling van IJsland  is gewéldig. Ik heb wel foto's gemaakt maar kan ze niet laten zien, want er is hier wel wifi, maar die werkt niet. Dat komt natuurlijk doordat alle bezoekers van de Buchmesse tegelijk proberen te internetten, dat is een levensstijl, en dat trekt het netwerk niet. Gelukkig kan ik nog steeds in het Presse Zentrum terecht.

Er hangen meer dan levensgrote beeldschermen met boeken lezende mensen voor boekenkasten. Mischien wel acht meter breed en vier meter hoog. En met beelden van de overweldigende IJslandse natuur. Gaat dit over lezen als natuurverschijnsel?  Je denkt dat het foto's zijn, maar als je een poosje voor zo'n foto blijft staan merk je dat het een fimpje is en dat die mensen heel langzaam bewegen. Af en toe een pagina omslaan. Of het bekende schrijvers zijn? Geen idee. Ik ken geen IJslandse schrijver.

Er zijn antieke zitjes, met antieke tafels en stoelen. Chesterfield. Waarom hebben ze gekozen voor dit oude beeld? Waarom geen toevoeging van de nieuwe tijden? De digitale nieuwe boeken? De tablets? Is dit een statement over lezen als oer-natuur-verschijnsel? 

Er is ook een multimediale 3-D presentatie van het land zelf. je mag er muziek bij opzetten. Heel mooi, vermengd met natuurgeluiden. Is het Bjork? Ik wil onmiddellijk op reis naar IJsland.


Geen opmerkingen: