zondag 9 oktober 2011

Half mens

Gelezen: Half mens van Maartje Wortel. Het is haar romandebuut. In 2007 won ze de Write Now!-verhalenwedstrijd en aar verhalenbundel Dit is jouw huis werd bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut. Ze komt van de Rietveld Academie, ze volgde de opleiding Beeld & Taal.

Ik kies het bij mijn buurtboekhandel Java Bookshop vanwege het mooie omslag en het opmerkelijke gegeven. De hoofdpersoon, een Nederlands meisje van 20 jaar, woont met haar ouders in een grote villa in Los Angeles. Haar leven bestaat vooral uit een alfabet aan jongensnamen bij elkaar zoenen, uitslapen en niet te veel nadenken. Tot ze op een zaterdagmiddag met de fiets naar de universiteit gaat en aangereden wordt door een taxi.

De andere hoofdpersoon is een 41-jarige Mexicaan, ook woonachtig in Los Angeles. Hij is copywriter op een reclamebureau. ’s Ochtends staat hij op, kijkt National Geographic Channel, rookt sigaretten, neemt een taxi naar zijn werk. ’s Avonds komt hij weer thuis en rookt nog meer sigaretten. Voor deze Michael lijkt het alsof zijn leven nog niet echt begonnen is. Tot hij op een zaterdagmiddag in een taxi zit die een Nederlands meisje aanrijdt.

Ze verliest een van haar benen. Vooral het stuk dat ze in het ziekenhuis ligt en haar dat medegedeeld wordt dat haar been er af moet en de dagen erna als het been er af is is intrigerend van droogheid. Haar ouders willen vervolgens een rechtszaak aanspannen, in een land als Amerika levert een situatie als deze veel op aan schadeclaims. Voor Elsa hoeft het niet, maar ze laat het toch toe. In de rechtszaal ontmoeten deze twee elkaar.

Het boek boeit van begin tot einde, al ráákt het me niet heel erg, maar dat kan aan van alles liggen, en zeker aan mijzelf. Het is zeker interessant, zo'n gegeven en zo'n onderkoelde benadering. het is met een met een opmerkelijke mix van afstandelijkheid en mededogen dat deze Maartje Wortel (29) over deze twee dolende zielen schrijft.

Geen opmerkingen: