dinsdag 4 oktober 2011

Het kan ook in vijf weken!


Ik vind geen tijd om Reenske op Schiphol uit te wuiven. Maar daar gaat zij, naar Nepal en Burma om een stuk of zes maanden te mediteren. Juist vandaag vind ik een boek op internet getiteld Boeddha in vijf weken. Zal ik haar dat nog snel brengen? Dan hoeven we haar niet zo lang te missen.

De flaptekst: Boeddha in vijf weken gaat over de psychologische methode die onderwezen werd door Boeddha. Doel: verlossing van het geestelijk lijden. Om deze methode in praktijk te brengen, moet je vijf vermogens verwerven. Deze vermogens heb je al, maar gebruik je (nog) niet. Het boek is een soort handleiding om deze vijf vermogens te leren kennen. Aan het einde van de vijfde week ben je een boeddha geworden. Je bezit dan voldoende kennis om je boeddhaschap verder te ontplooien en ontwikkelen.

Een boeddha is een gewoon persoon. Maar zij heeft het lijden opgegeven. Zij wordt niet kwaad, zij kent geen haat, geen jaloezie, geen droefheid, spanning of angst. Dat betekent niet dat zij geen gevoel heeft. Maar zij laat zich niet leiden door haar gevoelens. Zij neutraliseert negatieve gevoelens en koestert positieve gevoelens. Daar is oefening voor nodig. De punten die belangrijk zijn om de psychologische methode onder de knie te krijgen: De vier edele wijsheden en Het edele achtvoudige pad.

Het erge is: Nu gaat Nichtje in Reenskes huis wonen en op Reenskes katten Benno en Vleermuis passen. Morgen hebben Nichtje en ik alweer slotavond. Wat zullen we elkaar en onze sitcom missen. 

Reenske belt vanaf Schiphol. Hoe het met mij is na het verscheiden van Vespa, wil ze nog weten. Ik mis haar, zeg ik. Ik wil al een nieuwe kat. Ik heb niemand die om mijn kop zeurt, over wie ik struikel, die aan wc-papier likt, die mij zacht met haar pootje slaat als ik slaap...' 'Neem Vleermuis maar', zegt ze. 'Vleermuis is heel lief, maar ze zit Benno op de kop'.

Wat Reenske gaat leren: 1. Besef van Veranderlijkheid, 2. Onthechting, 3. Controle over de Geest, 4. Aanwezigheid in de Werkelijkheid, 5. Universele Liefde. Dat is mooi. Ik roep nog: 'Boeddha worden kan ook in vijf weken! Zal ik je dat boek nog brengen?' Ze lacht. Dan hangen we op.

Geen opmerkingen: