donderdag 1 november 2012

Commissie Grafsteen

Het graf heeft onbegrijpelijk lang geduurd, maar vandaag is het eindelijk zover: de steen wordt geplaatst. Wij gaan er naar toe om erop toe te zien dat de zwerfkei er goed op komt te staan, een plateautje te leggen voor kaarsen en andere parafernalia. En de plantjes. Het is heel mooi lief werk. Ik ben blij dat ik me losgescheurd heb van de arbeidsplichten om hier wat te zeulen en te frunniken. Veel zwart zand onder de nagels. Mooi mooi mooi.

Het is wel een beetje anders geworden dan wij gedacht hadden. De steen lijkt groter en de buitenrand is veel breder dan wij menen dat we besteld hebben. Maar er is niets meer aan te doen en als straks de plantjes gaan groeien en woekeren zie je de rand vast niet meer zo. We branden allebei een grote kaars als we vertrekken. 1 november is wel mooi gepland. Vandaag is het Allerheiligen. En morgen is het  Allerzielen, ter herdenking aan de overledenen.

We gaan met Pjotr's auto heen, hij gaat er na afloop wat mensen bezoeken dus reis ik met de trein terug. Ook dat is een sentimental journey: die stoptrein van Emmen naar Zwolle met twaalf stops. Herinnneringen aan Coevorden, Gramsbergen, Hardenberg, Mariënberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle... Als je naar Amsterdam wilt moet je twee keer overstappen: in Zwolle en Amersfoort. De laatste keer?

Geen opmerkingen: