donderdag 22 november 2012

Handyman (en -vrouw)

Dit boek Handyman kwam ter redactie. O wat een leuk boek. Tegenwoordig komen er bij de ijzerwarenspecialist meer vrouwen dan mannen, constateert Ad Fransen in zijn inleiding. Veel vrouwen moeten de klussen in huis tegenwoordig zelf doen. Of ze hebben geen man, of ze hebben een man die ook alleen nog maar handig is met computers en ook niet met klusjes. 

Maar wil je als man een beetje een vrouw, dan moet je toch wel haar klusjes kunnen doen, lijkt Fransens stelling. En voor jezelf en je eigen huis is het ook handig, schrijft hij. Je moet er gewoon een beetje plezier in krijgen.

Het is een héérlijk boek.  Ook voor vrouwen. Ik ben niet erg van klusjes, op generlei gebied, klusjes zijn een noodzakelijk kwaad, vooral omdat je voortdurend tegen je onkunde en onhandigheid aanloopt. En het is zo bevredigend als je een klusje zelf kan oplossen. Zowel voor de onhandige man als voor de onhandige vrouw, trouwens.

Als ik kijk naar de lijst met gereedschap die een (on)handige man minimaal in huis moet hebben, dan is dat wel ongeveer wat Bobby mij de afgelopen jaren heeft laten aanschaffen.

Wat ik extra leuk aan dit boek vind is dat hij niet alleen technische klusjes behandelt, maar evenzeer huishoudelijke klusjes. Hij scheert die klussen over een kam. Over hoe je pannen behandelt, hoe je je wc schoonhoudt, welke schoonmaakmiddelen goed werken, wat er in je keuken niet mag ontbreken. Lekker geschreven. Enorm herkenbaar. Goed Sinterklaascadeau!

Geen opmerkingen: