woensdag 21 augustus 2013

Albanie

Dit is in Progradeci, een stad aan de Albanese kant van het Meer van Ohrid. We gaan met onze RentACar door de douane en voor mijn gevoel nog weer een stap dieper de Balkan in. Bobby wil dat graag. Zelf heb ik eerlijk gezegd aan ons paradijs aan het Meer genoeg, en hoef ik niet zo nodig, maar ik kan het ook niet uitstaan als hij alleen gaat. Dus ga ik mee.

Het is weer een hele belevenis, de douane (vind ik altijd weer spannend, die voormalige Oostbloklanden), de wegen (erg slecht, veel bochten, veel hellingen, veel kuilen, veel vrachtwagens), de mensen (erg aardig. Alle kleine meisjes roepen Hello en Goodbye), de stad (erg lelijk en rommelig). Voor enige schoonheidsbeleving hoef je er niet naar toe. Maar je ziet dat het leven zich overal ontrolt zoals het zich ontrolt. Dat de mensen bijna overal verwelkomend en aardig zijn. Dat de sfeer in deze Albanese stad totaal niets van doen heeft met de grimmige sfeer in de Albanese enclaves in Macedonië Tetovo en Debar.

Bij de douane gebeurt ook niets geks. 'Andre volken kijken, is je geest verrijken...' appt Hani501 ondersteunend. Voor wie dat niet kent: dat komt uit een heel leuk liedje van Jasperina de Jong genaamd 'Tobbedobbedobbe', als ik het wel heb. De moraal van dat erg geestige liedje - over twijfelen over vakantiebestemmingen - is dat je net zo goed in Amsterdam kan blijven.

Geen opmerkingen: