vrijdag 30 augustus 2013

GVU

Bussen zijn niet fijn. Veel minder fijn dan trams. Je hebt een soort innerlijke rust en veel tijd nodig als je je met een stadsbus wilt verplaatsen. Als je dat hebt kan het altijd meevallen. Sinds Bobby in Amsterdam Bus 37 gebruikt (van station Amstel naar Molenwijk halte Insulineweg) scheldt hij vaak op het GVB. Die bus kómt vaak gewoon niet. Ik schreef al wel eerder over de bussen in mijn buurt. Er wordt bezuinigd op het openbaar vervoer en bijvoorbeeld is mijn Bus 22 naar Amsterdam Centraal nu ineens tien minuten lopen in plaats van drie. Het onderwerp roept veel op bij mensen die er afhankelijk van zijn. Amsterdammers kunnen alle bus- en tramlijnen dromen. Als die veranderen of verdwijnen, dat echt een ding.

Anyhow. We bellen over de logistiek. We gaan een huis bekijken in de Rivierenwijk bij de Jutfase Weg. Bobby zijn fiets is behekst en al twee maanden elke dag lek. Daar schreef ik ook al eerder over. Hij blijkt tegenwoordig op mijn Utrechtse fiets te rijden. Dat is een herenfiets Gazelle. Pietje Pelle op zijn Gazelle. Dus ik had het plan opgevat om op deze vrije vrijdag misschien eerst een concert te doen in het kader van het Festival Oude Muziek en dan rustig af te zakken naar Utrecht Zuid. O, zegt Bobby, eh... Want dat weet ik nog niet, maar hij gebruikt mijn fiets. Hij zal een buurvrouw vragen of ik een fiets mag lenen.

Maar ik ben ineens nieuwsgierig naar de bussen in Utrecht. Het GVU. Nog nooit maakte ik gebruik van een bus in Utrecht. Langs de Oudenoord lopen heel veel bussen, maar die heb ik nooit een blik waardig gekeurd. De namen van de wijken en buurten in Utrecht krijg ik maar niet in mijn systeem. En zo raak ik midden in de nacht onverwacht verzeild in routekaarten, haltekaarten en gemeentepolitieke besluiten over de buslijnen. De woede van de bewoners van Hoograven over het opheffen van Lijn 6. Het verplaatsen van alle busstations rond Utrecht CS. Busstation Noord wordt Busstation West en Busstation Zuid wordt Busstation West. Maar dat gebeurt op 2 september en dat is het nog niet. Het is sowieso een onbegrijpelijke chaos rond het station van Utrecht CS, net als rond het station van Amsterdam CS trouwens. Die vermijd je als het enigszins kan.

Gaandeweg vind ik uit dat GVU-Bus1 precies van Bobby's Oudenoord naar 't Goylaan  rijdt, alsof het zo moet wezen. Vier keer per uur. Er gaat géén bus die kant op vanuit het hartje centrum - waar dat concert is en Bobby's werk.

Wat een onnutte vraagstukken allemaal, en dat alleen maar omdat Bobby's fiets behekst is. Ik kan ook gewoon mijn plan om naar dat concert van 11 uur te gaan laten varen en rechtstreeks met de bolide gaan.

Geen opmerkingen: