zaterdag 10 augustus 2013

Sveti Naum

Het kerkje van Sveti Naum ligt aan de Albanese grens. Geen idee wat ervan te verwachten. Zeker niet die 'kermis' eromheen. Een geïmproviseerde parkeerplaats voor honderden auto's. Vele tientallen souvenirskraampjes en restaurants. Diverse opgetutte bruidsparen die hier hun fotoreportage gaan scoren. Grootfamilies picknickend aan de rand van het Meer. Is dit normaal of is dit vanwege de nationale feestdag?

Het kerkje is mooi heeft vooral opvallend moderne hedendaagse fresco's. Heiligen en heiligenlevensverhalen in heldere kleuren en met humor. Dat is heel bijzonder, dat is - realiseer ik mij - ook wat ik met mijn bescheiden tekeningen van de Japansen ook meen te doen: ze naar deze tijd trekken. Ik zou het met de iconen van heiligen ook willen, maar daar zie ik doorgaans te weinig afbeeldingen van die me aantrekken. Hier zijn ze zomaar! Maar nergens staat natuurlijk wie ze gemaakt heeft.

Bobby vindt in zijn gids de beschrijving van een nieuw nonnenklooster (Jankovec) waar ze zich gespecialiseerd hebben in moderne fresco's. Dat is toevallig, dat moeten ze zijn!

Verder is er bij Sveti Naum een prachtig natuurgebiedje / meertje waar water uit de bodem opwelt, dat naar het Meer toestroomt. Je kunt je je laten rondroeien door een natuurgids. In ons bootje zitten met ons twee Oekraïners, een Schot en een Cubaanse.

Geen opmerkingen: