donderdag 1 augustus 2013

Iedereen journalist

De afgelopen maand zond de NTR de driedelige documentaire 'Iedereen Journalist' uit. Over mijn vakgebied. Dit drieluik behandelt de invloed van het internet op de journalistiek en de toekomst voor uitgevers en redacties. Omdat er steeds minder verdiend wordt wordt er veel negatief gepraat over ons metier.  Dat is moeilijk om naar te luisteren. Het moet anders. Het roer moet om.

Afgelopen maandag was deel 3. Die had ik gemist. De filmmakers gaan langs bij allerlei nieuwe initiatieven. Uitdagend voor een journalist die binnen het 'oude' vak opereert. Wat ik het meest fascinerend vind is dat de 'oude' journalisten mensen zijn met respectabele banen met werkwijzen en werktijden en afspraken en salaria, en dat het mij volstrekt onduidelijk is hoe de 'nieuwe' journalisten hun geld verdienen. Wat Joris Luyendijk doet doet hij in dienst van The Guardian. Echt heel erg inspirerend. Zou ik ook wel willen. Wat kun je ervan overnemen? 

Er is schreeuwend behoefte aan verdieping, specialisatie en duiding, zegt de hoogleraar Jeroen Smit, maar hoe doe je dat binnen je eigen bestek waar iedereen doet wat-ie kan binnen de financiële mogelijkheden. waar steeds minder verdiend wordt en voortdurend beknibbeld wordt en artikelen in 1 à 2 dagen gemaakt moeten worden? Moeten 'ze' ons maar gewoon maar allemaal ontslaan?


Get Adobe Flash

Geen opmerkingen: