zondag 25 augustus 2013

Kom in mijn hartje

Bij de vakantiepost zit de cd Komm in mein Herzenshaus van Klaartje van Veldhoven, een jonge sopraan die Bach zingt met een jonge hedendaagse interpretatie. Ik las voor de vakantie een stuk over haar in Trouw dat me zo aansprak dat ik onmiddellijk de cd bestelde.

De cd is in eigen beheer uitgegeven. Ik deed mijn bestelling bij een cd-winkel die de cd voor 1 euro lager aanbood dan de andere winkels en ik was niet de enige. Na een paar dagen kreeg ik een mailtje dat ze overweldigd waren door de vraag naar Klaartjes cd naar aanleiding van dat stuk in Trouw, dat-ie dus op was, dat Klaartje op vakantie was en dat de familie zijn uiterste best deed.  Dat is dan weer op zo'n mooi menselijke maat.

Prachtig! Samen met accordeonist Marieke Grotenhuis laat ze de mooiste muziek van J. S. Bach horen - zang en accordeon dus. Vocale werken van Bach worden afgewisseld met instrumentale muziek op accordeon. Accordeon is een instrument dat nog niet bestond in de tijd van Bach, maar volgens Van Veldhoven had Bach het gebruikt in zijn composities als het toen al had bestaan. Ze wil barokmuziek van z’n stoffige imago ontdoen en overhevelen naar onze tijd. Van Veldhoven: 'Ik wil de muziek laten spreken en toegankelijk maken. Het moet meer communicatie worden, een overdracht van het verhaal dat ik wil vertellen door mijn muziek, een verhaal waar ik mensen mee wil raken.'Ze slaagt erg goed in haar missie.

Geen opmerkingen: