zondag 4 augustus 2013

Villa MoMir

Helemáál op de bonnefooi gaan we niet. Villa MoMir te Ohrid, het klinkt als een mooie roman. Een Den Doolaard apres la lettre. 

Ik ben al in De Bruiloft der Zeven Zigeuners begonnen. Hoofdpersoon is de fotograaf Branko die na een aantal mislukte relaties niet meer in de liefde gelooft en zijn verdriet verdrinkt in de cafés van Belgrado. Dan komt er een Parijse professor die wil aantonen dat in Ohrid in Macedonië de Renaissance begon. Branko gaat mee om foto's te maken van de fresco's die dat moeten bewijzen. In Ohrid ontmoet hij Doesjka en ze raken verliefd. Op de vooravond van hun bruiloft verzorgen zeven zigeuners de muziek. Ze spelen allemaal muziek die hem laat terugdenken aan de vrouwen met wie hij vóór Doesjka verkeerd heeft...

Ohrid staat bekend als centrum voor cultuur, kunst en onderwijs in de Slavische wereld. De stad heeft zijn wortels in 400 v. Chr, in het gebied dat bekend staat als Desaretia, onder de naam Lichnidos (de stad van licht) wordt het in de oudheid een belangrijk handelscentrum. Deze kleine stad is altijd interessant geweest voor veroveraars en koningen. Om Ohrid is gestreden door antieke Macedoniërs, Romeinen, Ostrogoten, Slaven, Byzantijnen, Ottomanen en bijna alle Balkanvolkeren.

In de 9e en 10e eeuw na Christus werd Ohrid de zetel van de Slavische geletterdheid als de heilige Kliment de eerste pan-Slavische universiteit in Europa opricht en het cyrillische alfabet bedenkt. Als een belangrijk christelijk pelgrimplaats wordt Ohrid een punt waar nieuwe stijlen van fresco schilderen (de eerste kenmerken van de Renaissance in 1295), zeldzame iconostases (het klooster St. Naum) werden gevonden, alsmede specifieke kerkelijke architectuur (St. Kliment, St. Sofia, St. Jovan Kaneo, enz.). In 1980 zijn de stad en het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. 

Villa MoMir wordt het dus eerst maar eens vier dagen. 100 euro voor 4 nachten, dat is toch geen geld. Alleen is er géén wifi. Dat is maar goed ook, ander blijf ik maar Wordfeud spelen. 

Het is er geloof ik ook niet onbarmhartig warm. Ohrid ligt 700m boven het zeeniveau en heeft een perfect micro klimaat, waardoor er vele gezondheidscentra te vinden zijn.

Geen opmerkingen: