dinsdag 25 februari 2014

De schoonmaakploeg


Thuiswerkdag. Eerst vier uur typen, dan een wandeling door het park, waar de sleedoorn uitbundig bloeit, en dan twee uur aan de tekst schaven. Dan enkele tientallen mailtjes afhandelen. En weggooien.  'n Heerlijke dag!

Onderweg tref ik de alcoholistische schoonmaakploeg van Oost. Heb ik al eens over ze geschreven? Ik geloof het wel. Dat vind ik zo mooi. Een groepje morsige mannen doet mee in een project om de buurt schoon te houden. Ze verzamelen zich  's morgens bij een bouwkeet aan de andere kant van het park. Daar krijgen ze die oranje jassen aan. Ze hebben een straf werkschema met vroeg beginnen.

Het is typisch Nederlands, dit project, en het heeft daarom de internationale pers gehaald. Zo pragmatisch als dat Nederlandse beleid is. 

Vandaag prikken ze met z'n-zessen-op-een-kluitje papiertjes in het park. Er hangt een zware bierwalm om ze heen. Er lopen een hond en een begeleidster mee. De mannen kletsen vooral. Ze krijgen als beloning een paar keer per dag een biertje. Hierdoor hebben ze een een soort sociaal leven, een dagritme, ze drinken minder, en ze hebben een functie in de buurt meer dan bij de dagopvang rondhangen. Zij zijn er blij mee, als ik de berichten mag geloven. En die geloof ik.

Geen opmerkingen: