dinsdag 25 februari 2014

Stemmen

Al die spotjes over ons democratische recht en plicht om te gaan stemmen: ik heb géén idee. Dus pak ik de Stemwijzer er maar eens bij. Wij hier te Amsterdam mogen zelfs twee keer stemmen: in ons Stadsdeel en voor de Centrale Stad. Die stemwijzer is toch ook een fenomeen. Die is geloof ik als volgt is opgebouwd: elke partij mag een paar stellingen inbrengen en dan tellen ze hoeveel je voor en tegen de stellingen van die partij hebt gestemd. Ik twijfel altijd tussen PvdA en GroenLinks. Tot mijn verbazing krijg ik als stemadvies voor Stadsdeel Oost de SP en voor de Centrale Stad D66.

Onderwerpen waar ik mij zorgen over maak is de (ouderen)zorg, dat doet geloof ik heel Nederland, de sociale woningbouw (er is geen betaalbare woning voor youngsters te vinden), de evenementen (veel te veel) en de 24-uurs economie. Parkeerbeleid is erg, maar weet ik ook niet hoe het anders moet. Nog meer cameratoezicht vind ik hysterisch. De metro doortrekken naar Amstelveen lijkt mij OK. De bouw in IJburg stopzetten: geen idee. Waarom? 

En zo komen er onderwerpen langs, waar de betrokken burger allemaal gefundeerde meningen over zou moeten hebben. Maar, vraag ik mij af,  is dat wel zo? Waarom is stemmen zo belangrijk als mensen zich niet verdiepen? En al die splinterpartijen, wat heeft dat voor democratische zin? Er zijn er zoveel! De komende weken maar wat meer AT5 volgen.

Geen opmerkingen: