maandag 10 februari 2014

Ze had lang willen leven

Een paar weken geleden kreeg ik het boek Altijd Etty van Ton Jorna en Juliks Marijn over de betekenis van het werk Etty Hillesum voor diverse mensen. Zij was een denkster/schrijfster die veel betekent voor veel mensen. Haar spiritualiteit wordt alom geroemd. Dat boek kwam ik echter niet goed in, maar toch cirkel ik sindsdien wel een beetje om haar heen. Lees wat, snuffel wat, teken wat. 

Dat Altijd Etty was me te theoretisch, te wetenschappelijk. Doe mij maar een longread, denk ik dan, zoals dat tegenwoordig heet. Een soort lange introductie. Waarom ik haar dagboeken nooit gelezen heb weet ik niet. Waarschijnlijk uit een soort afweer tegen een waarschijnlijk heel erg rake confrontatie met het lot van de Joden toen. En vele achtervolgde mensen nu. En met het geneuzel van ons luxepoppetjes die in vrede en welvaart zijn opgegroeid. Dan kan een goed krantenartikel of een eenvoudig boek wel eens helpen.

Enfin, Bobby kocht bij de religieuze boekwinkel in Hoofddorp Ik zou lang willen leven door Klaas Smelik en Janny van der Molen. Maar hij heeft jaren geleden onder Ton Jorna op Etty Hillesum gestudeerd. Toen hebben we maar van boek geruild. Dit boek - ook verschenen ter gelegenheid van Etty's 100ste geboortedag - is bedoeld om jongere generaties lezers voor Hillesum te interesseren. De ene auteur Klaas Smelik is de zoon van de man met wie Etty in haar studietijd een verhouding had. Hij kreeg na de oorlog Etty's dagboeken in bewaring en is nu directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum te Gent. Janny van der Molen is kinderboekenschrijfster die leven en werk van Etty Hillesum bestudeerde. Smelik was haar studiebegeleider.

Dit boek lees ik dus wel uit. Mooie levensbeschrijving met mooie citaten uit de dagboeken en gewone praktische rechtstreekse taal over de levensvragen waar Etty mee bezig was. De onrustige geest kalmeren, dat alleen al is een thema dat mij - en velen met mij - aanspreekt. En dat dat kan in een Bezettingstijd die uitmondt op deportatie naar eerst Westerbork en dan Auschwitz en dan een gewisse dood, het is onvoorstelbaar.

Geen opmerkingen: