vrijdag 14 februari 2014

Els Borst

Reconstructie uit het AD. Dertig rechercheurs doen er alles aan om de laatste dagen van Els Borst te reconstrueren. Het lijkt de enige manier om te achterhalen wat zich afspeelde in de garage van de oud-minister, tijdens de laatste momenten van haar leven.


ZATERDAG - Opgewekt stapt Els Borst zaterdag rond 10.00 uur de Amsterdamse Beurs van Berlage in. Ze is er voor het congres van haar partij D66. Op haar wacht een plek op de eerste rij, naast partijleider Alexander Pechtold. Vanzelfsprekend. Borst, die dag gekleed in een grijze pantalon, zwart jasje en rode koltrui, is de onbetwiste Grande Dame van D66. Goed, ze is wat stroever dan in haar hoogtijdagen en loopt wat minder gemakkelijk, maar ze is zelf komen wandelen vanaf station Amsterdam Centraal.

In de hal van de Beurs van Berlage loopt ze haar goede vriend en oud-collega Roger van Boxtel tegen het lijf. Het valt hem op hoe vrolijk en fris ze eruit ziet. 'Zoals altijd,' zal hij er later over vertellen. De twee spreken elkaar die avond nog vaak, zonder te weten dat ze hun allerlaatste gesprekken voeren. Van Boxtel: 'Ze was nog heel kranig, ook al heeft ze een jasje uitgedaan na haar borstkanker.'

En dus kan Borst het ook niet laten Alexander Pechtold nog wat wijze lessen mee te geven. Wat ze hem precies op het hart drukte, wil hij niet zeggen. Maar: 'Ze was een kritisch volger, een raspolitica, vlijmscherp in haar analyses.'

Het is rond zessen als Borst het congres na het laatste agendapunt verlaat. Ze loopt terug naar het station, pakt de trein en stapt op station Bilthoven in haar auto, terug naar de woning die al sinds 1975 haar thuis is. Hier woonde ze vroeger met haar man Jan, na diens dood alleen, achter de grote spar die boven haar woning uittorent. In de garage parkeert ze haar auto.

ZONDAG - De zondag daarop is het 16.00 uur, als de Bilthovense Katrien Kroes voelt hoe een 'onaangenaam gevoel' zich van haar meester maakt. Ze is bij het huisconcert van het Mantangi Quartet, waar ze ook Els verwacht. Maar haar anders zo punctuele vriendin is er niet. Kroes belt haar nog, maar hoort hoe de voicemail aanspringt. Kroes duwt het nare gevoel weg, Els is immers drukbezet.

MAANDAG - Dat nare gevoel wegdrukken lukt niet meer als Kroes maandagmiddag nog steeds geen contact heeft weten te leggen. En ze is niet de enige met een onbestemd gevoel. Jasper Wouterse (22) heeft het ook, als hij rond 17.00 uur het erf van Borst opstapt. De zoon van een lokaal D66-raadslid gaat de huizen van partijleden af, om verkiezingsborden neer te zetten. Als hij aanbelt, ziet hij dat de garagedeur wijd openstaat. Het licht dat eruit komt breekt door de schemering heen. 'Ik vond het vreemd, maar ik heb te veel respect voor mevrouw Borst om zomaar naar binnen te stappen. Ik zag alleen haar auto staan.' Wouterse vertrekt. Krap een uur later, rond 18.00 uur, zal blijken dat Els op dat moment al levenloos achter haar auto ligt. Kroes ontdekt haar lichaam, als ze samen met een vriendin gaat kijken. In de garage ziet ze Els. Dood. Emoties maken het moeilijk er over te vertellen. Ze is geschokt tot in het diepst van haar ziel, maar weet via 112 de politie nog wel op het hart te drukken niet met gillende sirenes te komen, 'om de buren niet ongerust te maken'. Het huis van Els Borst is vanaf dat moment een plaats delict. Dertig rechercheurs werken nu aan het onderzoek.

Geen opmerkingen: